Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПИТАМ И ОТГОВОР НЕ ЧАКАМ

Получих сериозни упреци и от двете страни на парламентарната зала, а някои от депутатите дори не ме познават, и затова ще си позволя да кажа няколко думи за себе си. Нито съм най-младият комунист в България, нито моята съпруга - такава нямам, е била партиен секретар, и не се срамувам. Нито съм проповядвал теориите на марксизма и ленинизма като преподавател по политическа икономия на социализма. Не съм бил и политически хамелеон. Винаги открито съм изразявал своята гражданска позиция и своите убеждения. Аз съм демократ по убеждения. Като такъв ще приключа и земния си път. Не съм се въртял според това кой е на власт.


Питам се, питам и г-н Костов, без да очаквам някакъв отговор: защо правителството воюва срещу прокуратурата и следствието? И то без да подбира средства. Служейки си дори и с лъжи - това посочих и в писмото си до него, на което още не съм получил отговор. Дали защото цели да не бъде разследван във връзка със скандалния случай Сапио, с който той е свързан чрез действията си, или защото иска да разруши българската съдебна система? Ако разрушаването на тази система е неговата цел, то той донякъде вече я е постигнал.


Днес трябваше да приключи следственото дело срещу онези, които са се разпоредили да бъдат дадени огромни необезпечени заеми. Трябваше да бъде подписано и постановлението за задържане на едно от виновните лица. За съжаление това не може да стане, защото всички следователи от икономическия отдел на Националната следствена служба вчера подадоха оставки. Никой вече не може да ги накара да направят нещо. За съжаление това не е само в София. Оставки непрекъснато идват. Миналата сряда бяха освободени по тяхно искане и двама от водещите прокурори - окръжният прокурор на Враца и още един прокурор от Врачанската окръжна прокуратура.


Каква е връзката между всички тези нападки и борбата с престъпността? Мисля, че сте достатъчно интелигентни, за да си отговорите на този въпрос.


Г-н Костов прочете списък на банки, които са отпускали необезпечени кредити. При отпускането на част от тези кредити има действително престъпни деяния. На в този списък не чух името на КАПИТАЛБАНК. А точно от тази банка приближеният на Иван Костов Красимир Стойчев е източил огромна сума и към момента дължи 5 млн. щ. долара. При получаване на сумите той си е послужил и с измама. Не зная защо не чух нищо и по този въпрос.


Г-н Гоцев, когото аз много уважавам, посочи някои случаи, които черпи от информационната служба на МВР. Само че, г-н Гоцев, това не е най-чистият източник на информация. Преди да посочите тези случаи, вие бяхте длъжен да поискате информация от тези, които могат да ви дадат достоверни данни. Тогава щяхте да разберете кои лица са били задържани, какви са причините за задържането им, кои лица са били пуснати поради промяна на мярката за неотклонение и едва след това трябваше да запознаете депутатите с тези въпроси.


Чух едно изказване на депутат, който, доколкото зная, е студент в първите курсове на юридическия факултет. Ставаше дума за случая със Златистия. Този депутат ме обвини, че аз съм го пуснал под гаранция срещу сумата от 3 хиляди лева. Това не отговаря на истината. Мярка за неотклонение на този обвиняем аз не съм подписвал. Няколкото следствени дела срещу него са прекратени не поради приумица на някой прокурор, а поради това, че пострадалите лица са оттеглили показанията си. Няма правова страна, в която някой може да бъде осъден само заради това, че е посочен от изпълнителната власт. Необходими са доказателства, които по категоричен и неопровержим начин доказват неговата вина. Сега вече, след като е извършил и убийство (б.ред. - Златистия), доказателствата са неопровержими и той ще си получи заслуженото. Но да се говори по този начин - наизуст, е недопустимо.


Уважаваният от мен юрист Светослав Лучников заяви, че нито едно крупно дело за икономически престъпления не е приключило и въобще не се стигало до съд, а и всички престъпници са на свобода. Не е възможно за дела по т. нар. стопански престъпления следствието да приключи за съвсем кратък срок. При т. нар. пирамидални структури трябва да бъдат разпитани хиляди измамени лица. Без техните показания делото не може да приключи в следствието и не може да влезе с обвинителен акт в съда.


При другите икономически престъпления - по банковите дела, е задължително назначаването на икономическа експертиза. Те също не могат да приключат за един ден, нито пък експертите са толкова много опитни, за да успеят в съвсем кратък срок да представят своите експертни заключения. Преди известно време чух един известен български юрист, но вероятно незапознат с предварителното наказателно производство и с доказателствения материал по наказателни дела, да твърди, че не е необходимо да се назначават икономически експертизи, след като има акт за начет и ревизионен акт на Сметната палата. За съжаление материалите с документи, за които говори споменатият юрист, не могат да се вземат предвид като доказателства по делото, защото нито ревизорите, нито членовете на Сметната палата са органи на предварителното производство. Изменете закона и няма да назначаваме никакви вещи лица нито в следствието, няма да ги назначаваме и съда и тогава за нула време ще приключат икономическите дела.


Често пъти хора, които не са запознати с въпроса, говорят, че прокуратурата бездейства. Без да ви досаждам с факти и цифри, ще ви кажа само, че през 1993 г. са изготвени и внесени в съда 9213 обвинителни акта за 14 532 лица. През миналата година са внесени в съда 26 644 обвинителни акта срещу 41 129 обвиняеми лица. Защо трябва да подценяваме денонощния труд на следователите, труда на прокурорите, които се борят ежедневно с престъпността. Въпреки че те получават едно сравнително ниско, неотговарящо на висококвалифицирания им труд, възнаграждение. На г-н Лучников ще кажа, че само от 28 април до днес (27 май) са изготвени и внесени нови три обвинителни акта във връзка с престъпления, извършени в банковата сфера.


Аз не съм против съдебна реформа. Но тя трябва да се извърши, след като се направи проучване с участието на специалисти - научни работници и практици, за да може да се даде един закон, който да е на ниво, а не да подлежи след това на промени. Не бива да се правят експерименти със съдебната власт. Не желая да обвинявам тези, които са изготвили проекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен в последните минути на миналия петък. При изготвянето му никой не се е допитал до представители на съдебната власт. Необходимо е да се проведе дискусия, за да може действително да се стигне до по-ефективен резултат в борбата срещу престъпността, която е цел на цялата съдебна власт в България. Уважавайте представителите на съдебната власт, защото те воюват на най-тежкия фронт. Не се движат с четири коли по улиците, но стоят на поста си и са изложени непрекъснато на опасност от посегателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във