Банкеръ Daily

Общество и политика

Писателят Владимир Зарев с награда на името на Вазов

Владимир Зарев получава наградата за духовен принос "Иван Вазов" от президента Румен Радев.

Владимир Зарев е новият носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието му бе връчено от президента Румен Радев на церемония в Народния театър.

Наградата, учредена от фондация "Основа-та", за първи път бе дадена на 9 юли 2020 г. по повод на 170-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература. Тогава нейни носители станаха Антон Дончев и Гергина Тончева.

„За мен е изключителна чест да връча тази висока награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд родината“, обяви президентът.

В словото си той обърна внимание, че днес, както честваме Независимостта на България, така и се прекланяме пред личността, "без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език“. 

Държавният глава благодари на всички, които грижливо пазят делото и спомена за Вазов вече 100 години след неговата смърт.

"Вазов сам създаде една цялостна национална литература, освети и ни завеща завинаги част от националната ни съдба, превърна блясъка на словото си в национална памет“ - подчерта лауреатът Владимир Зарев.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин, от своя страна, обърна внимание, че и Вазов, като всеки човек, е бил изпълнен със съмнения, но те никога не са хвърляли сянка върху убедеността му, че бъдещето на любимото му отечество е невъзможно без единение в името на идеалите, без съединителните сили на братския сговор, с който Вазов е искал потомците му да живеят и да се трудят.

Академик Дамян Дамянов, председател на фондация "Основа-та", припомни, че Вазов е единственият поет, който е титулуван като народен, и към неговата мъдрост народът се е обръщал в трудни моменти с надежда и очакване.

Събитието тази вечер бе в рамките на отбелязването на сто години от смъртта на Иван Вазов, който умира на 22 септември 1921 година. Сред официалните лица в залата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Велислав Минеков, дипломати и хора на изкуството.

На тържеството в Народния театър бе представен откъс от предстоящия премиерен спектакъл "Народът на Вазов" с режисьор Диана Добрева. В програмата участва и симфоничният оркестър на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист - цигуларят Светлин Русев. Водещ бе актьорът Дарин Ангелов.

Владимир Зарев е автор на над 15 книги, сред които "Разруха" (2003), "Поп Богомил и съвършенството на страха" (2004), "Светове" (2008). По романа му "Битието" е създаден сериалът "Дървото на живота", излъчван по ТВ7. Той е главен редактор на сп. "Съвременник". Романите му са превеждани на много европейски езици, като "Разруха" печели особена популярност в Германия и Съединените щати.

През 2017 г. писателят е отличен с ежегодната Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" за "изключителия си принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности". През 2019 г. получава ордена "Стара планина".

Владимир Зарев е син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев. Той е съпруг на поетесата Мирела Иванова, която е драматург в Народния театър "Иван Вазов". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във