Банкеръ Daily

Георги Панайотов:

Пилотът на катастрофиралия МиГ-29 е загинал

Пилотът на катастрофиралия МиГ-29 в Черно море майор Валентин Терзиев със сигурност не е оцелял. Той не е сред живите, за мен той е герой, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов,  позовавайки на информация от отговорните лица по издирвателната операция. 

 

"Новината не е добра. Майор Терзиев не е оцелял след инцидента. Искам да поднеса искрени съболезнования на неговото семейство. За съжаление изгубихме едни много опитен пилот и професионалист", добави Панайотов.

По думите му въпреки това издирването ще продължи до намирането на останките на самолета и черната му кутия. Ако до четири дни тя не бъде открита, морската вода ще унищожи информацията.

След изказването на Панайотов от министерството на отбраната съобщиха, че при издирвателната операция е установено, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Служебният му стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила.

Той притежава класна специалност "военен пилот – първи клас". Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във