Банкеръ Daily

Общество и политика

Пилот пострада при инцидент със самолет Су-25 край "Безмер"

Пилот е пострадал при инцидент със самолет Су-25 край авиобаза "Безмер". Той се е катапултирал и е в добро състояние, контактен е, съобщи Министерството на отбраната. Инцидентът е станал около 14 часа днес.

Пилотът се намира в района на командно-диспечерския пункт на авиобазата, оказана му е първа медицинска помощ. Предприети са незабавни действия за транспортирането му до лечебно заведение.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към авиобаза "Безмер", се посочва в съобщението на Министерството на отбраната.

Това не е първият инцидент със самолет на българските Военно-въздушни сили през последните години. През юни 2021 г. изтребител МиГ-29 падна в Черно море, пилотът загина.

Преди повече от година 8 самолета Су-25 преминаха капитален ремонт в Беларус.

Докладът за състоянието на отбраната за 2021 г. отчита, че за една година има 43 авиационни произшествия. От тях 37 авиационни инцидента, пет сериозни инцидента и една катастрофа. Това е с девет повече спрямо 2020 г. и бележи най-критичния период за последните 10 години. Тежките авиационни произшествия (катастрофа и три от сериозните инциденти) са свързани с проявата на субективния фактор. Същевременно се запазва тенденцията повечето от авиационните произшествия (65%) да са вследствие от откази на авиационната техника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във