Банкеръ Daily

Общество и политика

Пикът на епидемията ще е в началото на май, тя ще приключи в първите дни на юни, прогнозира вирусолог

Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнал пикът на епидемията. Това заяви пред БНР проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. "Всяка епидемия си има своя крива, ние сме още в началото и вървим нагоре по стръмната част. Сега е много, много добре възрастните хора, особено тези с хронични заболявания, да се дистанцират и да намалят до минимум социалните си контакти, но не е даден срок за това", допълни тя. По думите й когато започне да намалява броят на заразените и няма новооткрити случаи може да се каже, че епидемията е преминала.

"Имам една смела прогноза - че в началото на май ще имаме нашия пик в България, а в края на май, първите дни на юни епидемията ще приключи", прогнозира експертът. Според проф. Аргирова необходима е пълна дисциплина от страна на всички. Тя посочи, че съществуват тестове, които могат да определят, кои лица са преодолели заразата от вируса, без да развият симтоматика. 

Професор Аргирова заяви, че не трябва масово хората да си правят изследвания. "Би могло хората да потърсят такъв тест, ако примерно, са прекарали в месеците от Нова година досега, нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в такъв смисъл", изтъкна тя.

"Колективният имунитет е нещо, което се създава, когато работим със заразни болести, срещу които има ваксина", поясни проф. Аргирова. Тя изрази и известна критичност относно по-слабите мерки във Великобритания, целящи изграждането на колективен имунитет по естествен път.

"В тази история съзирам, че те искат да създадат по естествен път имунитет към Covid-19, но по пътя на създаване на този имунитет по естествен път, много хора ще пострадат", предупреди проф. Аргирова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във