Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПИБ ЩЕ ПЛАСИРА АКЦИИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ

Акционерите на Първа инвестиционна банка решиха да увеличат капитала и чрез издаването на 200 хил. акции с номинал от по 10 хил. лв., които ще бъдат пласирани на международните пазари. Предлагането на новите акции ще бъде насочено главно към банки и фондове. Пласментът ще се организира от няколко чуждестранни финансови институции. Вероятно увеличението на капитала с 20% ще бъде разпределено между 3-4 инвеститора, предполагат от ПИБ.


Общото събрание на акционерите, което се проведе на 7 септември 1998 г., взе решение да увеличи броя на членовете на Надзорния съвет от трима на петима души. В момента в него влизат Датамакс - с представител Цеко Минев, Първа финансово-брокерска къща - с представител Ивайло Мутафчиев, и Джонатан Хардфийлд. Акционерите не избраха лицата, които да заемат новоразкритите две места в надзорния съвет. Те ще станат ясни едва след увеличението на капитала на ПИБ и ще бъдат заети от представители на новите акционери.


В началото на юли 1998 г. капиталовата база на банката е 22 млрд. лева, а общата капиталова адекватност - 16.72 процента. Балансовото число на Първа инвестиционна банка е 234 млрд. лв., отпуснатите кредити надхвърлят 102 млрд. лв., а печалбата е 4.728 млрд. лева.


ПИБ е усвоила изцяло кредитната линия от ЕБВР за 6 млн. щ. долара, които са предоставени като инвестиционни заеми на фирми на стойност между 300 хил. и 750 хил. щ. долара. Оползотворени са и 10-те млн. щ. долара, които в началото на тази година ПИБ получи като едногодишен кредит от чуждестранен банков консорциум. С тези пари са предоставени няколко търговски кредита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във