Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПИБ КРЕДИТИРА ПРОЕКТИ ЗА КОСОВО

Черноморската банка за търговия и развитие подписа споразумение с Първа инвестиционна банка за предоставяне на кредитна линия от 5 млн. щ. долара, за предекспортно финансиране. С парите ще се отпускат заеми до една година, на фирми, които се нуждаят от оборотни средства за производството на продукция, която е предназначена за износ. От ПИБ съобщиха, че голяма част от средствата по кредитната линия ще бъдат насочени към български компании, чийто проекти са спечелили конкурсите на ЕС за възстановяване на Косово.


Най-големият недостатък на нашите дружества, които участват в международни търгове е липсата на достатъчно собствени средства. Услугата, която им предлагаме решава този проблем и ги прави по-конкурентноспособни при участието в търговете за Косово, коментира изпълнителният директор на банката Мая Георгиева. Тя подчерта, че кредитната институция има клон в Тирана - столицата на Албания, което ще улесни разплащанията на нашите фирми, които получат възможност да работят за възстановяването на Косово.


От ПИБ вече са уведомили Министерството на икономиката, че предоставя предекспортно финансиране за проекти за Косово и то може да насочи към българските фирми, които се нуждаят от оборотни средства за проектите си в този регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във