Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПИБ И ЮНИОНБАНК ПРЕДЛАГАТ 67 МЛН. ЛЕВА ЗА КАПИТАЛА НА БИОХИМ

До края на следващата седмица експертите на Банковата консолидационна компания трябва да приключат с анализа на офертите за покупката на БИОХИМ. Очакванията във финансовите среди са, че до 21 април БКК ще обяви предпочитания купувач за държавната банка. Според банкери основният критерий, по който трябва да бъде избран той, е предлаганото увеличение на капитала на БИОХИМ. Колкото по-значително е то, толкова по-сигурна гаранция има за стабилното развитие на БИОХИМ в дългосрочен план. Това е от особено значение и за финансовокредитната ни система, тъй като БИОХИМ е от най-големите банки в България. Затова вицепремиерът Петър Жотев, който е и изпълнителен директор на БКК, трябва внимателно да прецени възможностите на отделните кандидат-купувачи и да реши дилемата с шахматна точност.


Тримата състезатели в нелекия маратон за БИОХИМ са консорциумът, в който участват Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК, НЕФТИНВЕСТБАНК и Орел Г Холдинг.


Общият размер на собствения капитал на консорциума ПИБ - ЮНИОН е 67 млн. лв. (оценката е по международните стандарти). И ако БИОХИМ стане негова, ще последва сливане на три български банки в едно. Чрез тази операция капиталът на новата банка ще надхвърли 67 млн. лв. (над 33.5 млн. щ. долара). Освен това тя ще се сдобие с акционери като ЕБВР и Германската компания за инвестиции и развитие (Дойче Инвестицион унд Абвиклунггезелшафт) - една от най-големите банки на германската държава, които ще подкрепят консорциума. Сливането на ПИБ, ЮНИОНБАНК и БИОХИМ ще бъде първата успешна консолидация между частни банки. Тя ще роди кредитна институция с балансово число от над 700 млн. лева. Благодарение на чуждестранните си акционери новата банка ще има значителен потенциал за отпускане на големи и дългосрочни кредити.


Подобна консолидация ще отговоря и на препоръките на МВФ, който винаги е настоявал за окрупняване на кредитните институции у нас. Същото становище премиерът Иван Костов лансира от години. По-важното обаче е, че то се подкрепя от управителя на БНБ Светослав Гаврийски и подуправителката Емилия Миланова.


Разбира се, за да се стигне до сливане между ПИБ, ЮНИОНБАНК и БИОХИМ, първите две трябва да предложат на БКК по-добра оферта от тази на своите конкуренти. А НЕФТИНВЕСТБАНК и Орел Г Холдинг са съперници, които не трябва да се подценяват. Въпреки че е подала самостоятелна оферта за БИОХИМ, НЕФТИНВЕСТБАНК е декларирала, че ако спечели приватизационната борба, ще получи финансова подкрепа от чуждестранна кредитна институция, името на която засега се пази в дълбока тайна.


Орел Г Холдинг пък разполага с акционери като БУЛБАНК (40%) и Мюних Ре (20%) и нищо чудно да извади от ръкава някое неочаквано, но примамливо предложение за покупката на БИОХИМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във