Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПИБ И ДЕМИРБАНК (БЪЛГАРИЯ) КРЕДИТИРАТ ИЗНОСА ЗА ТУРЦИЯ

Първа инвестиционна банка и Демирбанк (България) АД ще подпишат споразумение за насърчаване на износа за Турция. Вярваме, че българските фирми могат да изнасят повече за нашата страна. Основният проблем е, че повечето турски компании искат да плащат разсрочено - да купуват сега и да преведат парите след шест месеца. Повечето български дружества обаче не могат да си позволят това, тъй като им липсва оборотен капитал, коментира за БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Демирбанк (България) Джанер Челик.


Друг е въпросът, че турските фирми също не са склонни да чакат парите си шест и повече месеца от българските си партньори, когато внесат стоки у нас. Но това е пазарът - той дава възможност за избор. Ако продукцията на българската фирма е изключително търсена в Турция, тя може да я изнесе и да си получи парите незабавно. При положение обаче че българският бизнесмен има силна конкуренция на пазара в южната ни съседка или тепърва иска да пробие там, може да избира - приема поръчката, изработва стоката със собствени средства, изнася я и чака шест месеца турския партньор да му плати, или въобще забравя за тази сделка.


ПИБ и Демирбанк (България) АД обаче предлагат на българските износители и трета възможност. Те могат да се съгласят да получат парите си от турския партньор шест месеца след доставката, а за изработването на стоката да получат пари от ПИБ. За целта турската фирма открива акредитив в полза на българския си клиент при Демирбанк (България), която добре познава фирмите там и може да прецени кои от тях със сигурност ще се издължат и при кои съществува риск да не платят.


Срещу открития при нея акредитив Демирбанк (България) предоставя на ПИБ сумата, която турската фирма трябва да плати по него, като задържа за себе си определена такса. ПИБ пък отпуска на българската фирма износител заем, с който тя може веднага да финансира изработването на продукцията, договорена за турския пазар.


Българският бизнесмен трябва да си направи сметката така, че с получените от износа пари да може да върне заема на ПИБ заедно с лихвите по него и да му остане някаква печалба. Ако сметките му не излизат, той може да се опита да намали производствените си разходи, да потърси други купувачи на стоката си в Турция или да се насочи към друг пазар.


Схемата на финансиране, която сме разработили с Демирбанк (България), отговаря на изискванията и на българските износители, и на турските фирми. Нашите търговски дружества ще имат достъп до оборотно финансиране, което ще им осигури средства за изпълнение на поръчките, докато чакат парите си от Турция. Клиентите им от южната ни съседка пък ще могат да плащат разсрочено. Предоставянето на тази възможност ще направи българските компании по-конкурентоспособни на турския пазар - коментира изпълнителният директор на ПИБ Мая Георгиева.


Джанер Челик пък заяви, че Демирбанк (България) е готова да съдейства на българските фирми, клиенти на банката, при осъществяването на контакти с потенциални потребители на техните продукти в Турция. И българската, и турската банка имат интерес да финансират компаниите за производство на изкуствени торове, на хартия, на картон, на промишлена мед, на кабели и на семена. Това обаче не изключва от схемата фирмите от други отрасли, които сами са намерили пазарна ниша в Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във