Банкеръ Weekly

Общество и политика

Пиар по време на коронакриза

ГЕРБ и БСП се надцакват предизборно кой повече ще направи за народа

S 250 43fbe97c 3d33 4c51 acc5 133b7888721a

Коронавирусът се вихри, кризата се задълбочава, но у нас наближават и избори. И това се отразява върху думите и делата на политическите партии и техните лидери. Един пиар никога не е излишен, а и нашите политици никога не са се свенили да използват за самореклама дори трагични събития.

След като лидерът на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов преболедува Ковид-19, той реши да навакса пропуснатите ползи от изолацията, отново яхна джипката и се юрна по пътищата. „Севда ТВ“ пак заработи, а пасажерите са – когото хване за канарче. Така се наложи при препълнените с пациенти болници, недостигащите легла и крещящата липса на лекари и медицински сестри министърът на здравеопазването и шефът на „Пирогов“ да разглеждат асфалт и маркировка.

Не стига това, ами джипката отиде на гости на лежащия с коронавирус кмет на Пловдив, който беше изкаран от леглото, за да посрещне височайшия гост, а на лекарите бяха дадени ценни съвети как да лекуват болните, колко време да ги държат в лечебните заведения и кога да ги пращат обратно на работа.

И докато ръководителят на ГЕРБ бродеше из страната, Изпълнителната комисия на партията призова (очевидно по разпореждане свише) всички преболедували нейни активисти, които отговарят на изискванията,

да дарят кръвна плазма.

В което всъщност няма нищо лошо и е сто пъти по-разумно от хвалбите край шосетата.

Лявата опозиция, откакто я ръководи Корнелия Нинова, не пропуска случай да мери мегдан с управляващите и веднага трима лекари от парламентарната група на „БСП за България“ бяха командировани в най-закъсалите откъм медицински кадри болници в страната – в Свищов и Шумен. Става дума за проф. Георги Михайлов, който е бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, урологът Десислав Тасков, както и специалистът по спешна медицина Илиян Тимчев. А още 20-30 народни представители, начело с лидерката, отиват като доброволци в други лечебни заведения. Социалистите и без това не се регистрират в пленарната зала, поне да свършат нещо полезно.

От този пиар се възползва и ВМРО с вездесъщия Ангел Джамбазки. Той става и за евродепутат, и за кмет, ще стане и санитар. Защо обаче на фронтовата линия винаги е доброволецът Ангел, къде са останалите т.нар. патриоти?

Спомнете си и за дарителството при първата вълна на епидемията тази пролет. Депутати от управляващата партия и от опозицията се скъсаха да носят маски, предпазни шлемове и защитни облекла по болници, ДКЦ-та и пунктове за спешна медицинска помощ, купени с лични средства. Похвално, ама защо

всяка дарена маска трябва да бъде увековечена

от фотографи и пиари, и изтъквана като чутовен подвиг на съответния партиец или партия?

Министър председателят и лидер на ГЕРБ усилено се опитва с турнета из страната да възстанови опетнения си от разни записи и снимки с чекмеджета образ, но негови министри и депутати сякаш нарочно му докарват нови неприятности на главата. Или може би не? Както се усъмни председателят на «Воля» Веселин Марешки. Според него това са игрички, за да може я Борисов, я някой от коалиционните партньори да запише червена точка предизборно.

Така здравният министър Костадин Ангелов

се оплете в "зелените" и "червените" коридори

за пазаруване на възрастните хора като първо дискриминира тях, а след това по-младите. Ако при първата заповед имаше опасност ортопедиите да се препълнят с хора над 65 г. с изпотрошени крайници, то при втората – магазините и аптеките стоят по три часа след обяд почти празни, а майки с колички чакат да дойде техният час за пазаруване. Тоест, една глупост беше поправена с друга.

От своя страна шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и тази на бюджетната комисия Менда Стоянова внесоха предложение не всички деца да получават детски надбавки, а така икономисаните пари да идат за увеличаване на заплатите на полицаите и възнаграждения на лекарите.

По-нескопосано нямаше как да го измислят!

И не случайно това разгневи съуправляващата ВМРО, която категорично се противопостави.

Работата е там, че тези две дами плюс парламентарната председателка Караянчева и гък не казват без Той да име е разпоредил. Дали по този начин Той не реши да си "отмъсти" на богатите родители, които роптаели, че подаянието от 40 лева е обида за тях?

Борисов безспорно е цар на отвличане на вниманието на обществото и сега, в разгара на скандала с отменените детски надбавки за сметка на протестиращите полицаи, се загрижи за служителите в етнографските музеи. Но същите умения д-р Дариткова, шеф и на здравната комисия в парламента, явно не притежава или не й е "писано" да демонстрира и тя взе че направи и друго предложение - изискването за задължително приемане в болница на пациенти със заразни заболявания като холера, чума, шарки и др., изобщо да отпадне от Закона за здравето. В мотивите на проектонорматива лаконично и неясно е записано, че това се прави „с цел прецизиране на текста на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение” на лица, болни от Ковид-19.

Може би от ГЕРБ смятат, че така ще се реши въпросът с недостигащите легла и промяната ще се отрази благоприятно върху статистиката? Или че е по-хуманно хората да си умират в домовете, отколкото в лечебно заведение? 

Каквито и да са намеренията, от светлия образ на премиера и косъм няма да падне - той не носи отговорност за глупостите в държавата. Отговорността за антикризисните мерки се прехвърля на кметовете, за противоепидемичните мерки в училищата и формата на обучение – на училищните директори, а за провеждането на машинното гласуване и осигуряването на машини за изборите – на ЦИК.

Е, всички тези хаотични и алогични действия на управляващите в стремежа им да се справят с кризата и в същото време да запазят премиера невредим дават храна на опозицията и тя се опитва да се възползва от това. Според Корнелия Нинова заради предстоящите избори ГЕРБ се плашат от реакциите на хората и затова не вземат сериозни мерки. Само че и при едните и при другите само с пиар няма да стане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във