Банкеръ Daily

Общество и политика

Пианистът Людмил Ангелов - предложен за високо държавно отличие

Людмил Ангелов

Министерският съвет реши на днешното си заседание (30 юни) да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Людмил Михайлов Ангелов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата.

Людмил Михайлов Ангелов е световноизвестен пианист, с респектираща международна кариера в Европа, Америка и Азия. Признат е като един от най-големите интерпретатори на Шопен. Негови концерти са записвани и излъчвани от радио и телевизионни канали в България, Полша, Унгария, Испания, Франция, Италия, Великобритания. Германия, САЩ, Аржентина и Южна Корея.

Людмил Ангелов е изнасял рецитали и е бил солист на известни оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. В продължение на 17 години е преподавател в консерваторията в Толедо, от 2011 г. е почетен професор в Нов български университет, където преподава на млади български пианисти от цялата страна. Людмил Ангелов е създател и главен организатор на клавирния фестивал „Пиано екстраваганца” в София.

Людмил Ангелов е записвал по целия свят, има издадени компактдискове от фирмите RCA, Pentatone, Gega New, Danacord, France Classique. За фирмата Toccata Records той е записал и петте концерта за пиано и оркестър на Панчо Владигеров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във