Банкеръ Daily

Мария Капон:

ПГ на ИБГНИ е против Народното събрание да заседава през седмица

Изглежда, че ще има кабинет. Въпрос на преговори и политики е. Засега срещите с "Има такъв народ", които ще поемат отговорността за съставяне на правителство, са двустранни. За нас е важно да видим ангажиментите, които ще поемат в рамките на кабинета. Това каза пред БТВ депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Мария Капон.

Тя отбеляза, че от ПГ на ИБГНИ са категорично против предложението Народното събрание да заседава през седмица, въпреки че това е практика в Европа. "Ние смятаме, че трябва да работим енергично в Народното събрание", посочи Капон.

В приетия правилник се вижда един много по-силен парламентарен контрол. Министрите ще могат да дават писмен отговор само когато са в болнични или в командировка, поясни депутатът от ИБГНИ.

Мария Капон обяви, че при срещите между ИБГН и ИТН засега не са консултирани никакви имена за министри и премиер. "За нас са важни приоритетите. При вчерашните срещи видяхме, че имаме много общи неща по отношение на икономиката – искаме да вдигнем прага за регистрация по ДДС, искаме да махнем данък "уикенд", искаме да не вдигаме данъците, като допълнително слагаме необлагаем минимум. Говорим за това да създадем една добра икономическа среда, която във времето да може да създава икономически ръст", коментира тя.

"Не искаме да влизаме в капана на служебния кабинет за актуализиране на пенсиите. С предложението на служебното правителство най-ниските пенсии се предвижда да станат 369 лева, но тук е включена и досегашната временна добавка от 50 лева. С проекта най-ниските пенсии ще са с 10 лева по-малко вместо да имат увеличение", заяви Капон.

"Имаме разбиране от ИТН, че трябва да се направи преизчисление и ще имаме още една среща за това. Ние бихме искали актуализацията на пенсиите да се случи след дебат в Народното събрание", добави депутатът от ИБГНИ.

"Искаме категорично да има подкрепа и за младите семейства, за самоосигуряващите се лица и за занаятчиите", каза Мария Капон, като уточни, че от ИБГНИ са категорично против идеите на ИТН за приватизиране на Българската банка за развитие и концесионирането на магистрали.

По-рано днес колегата й Арман Бабикян каза, че вече има много голяма яснота по доста теми. Над 90% са съвпаденията във виждания на ИТН и ИБГНИ в сектор енергетика, който е много тежък. "Трябва дълго да изреждам съвпаденията - примерно смарт домовете, умните мрежи, АЕЦ "Белене" - не, седми блок в Козлодуй - да, диверсификация на газовите доставки", допълни той след приключването на експертните разговори с представители на "Има такъв народ" по отношение на енергетиката. 

"Имаме много големи яснота. Разминавания нямаме много големи. Знаете, че в енергетиката има сериозни проблеми - милиарди задлъжнялост, "Мариците". Не можем да кажаем, че всичко е блеснало като жито и вървим бодро напред, но истината е, че нямаме някакви тежки и критични разминавания в сферата на енергетиката и то по ключовите въпроси", посочи Бабикян. 

"Има много неща, които трябва да се свършат тепърва и очевидно ще работим много сериозно по тези въпроси, след като имаме толкова много съвпадения. Бих казал жална му майка на бъдещия министър, но не знам кой ще бъде той. Питайте мандатоносителите. Много теми минахме днес - повече от 20. Много неща са. Новият министър трябва да бъде много смел човек и много неподкупен. Никой не ни е искал кандидат за министър, така че няма как да предложим такъв", завърши Бабикян. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във