Банкеръ Daily

Общество и политика

Петзвездни хотели - готови да се превърнат в болници за COVID

Петзвездни хотели, принадлежащи на международни вериги, са готови да приемат пациенти с COVID-19 в лека форма за сметка на държавата. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Хотелите, които ще бъдат предоставени на разположение на здравните власти, ще бъдат обявени утре. Николова допусна, че в София ще има поне 2 хотела, но всичко ще зависи от нуждите на Министерството на здравеопазването.

Разходите ще се покриват от здравното ведомство, но все още финансовата част не е уточнена. Предложението болни хора да бъдат настанявани в хотели е на браншовите организации в туризма. Според министърът това е по-добрият вариант, отколкото да се създават полеви болници.

Идеята е в хотели да се настаняват хора, които се нуждаят от лечение, а не карантинирани, но не и тежки случаи. Там могат да отсядат и хора, живеещи постоянно в други населени места, но пребиваващи в София в помощ на здравната система.

"Идеята е хората да са спокойни и да знаят, че правителството няма да остави хората да не бъдат настанени, ако имат нужда от леглово настаняване", каза Марияна Николова пред Нова телевизия. Тя уточни, че става дума за празни хотели, в които няма туристи.

През лятото също имаше предложени хотели, но не се стигна до използването им, а живеещите наблизо възроптаха те да се използват за потенциално заразни хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във