Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Стоянов видя "национална деморализация" в случая в Пловдив

Дали ние дължим благодарност на румънци, литовци, финландци и украинци - мисля, че е наш въпрос. Колкото и малък да е бил техният принос, ние сме длъжни да изразим своята благодарност. Това каза пред БНТ Петър Стоянов, президент на България 1997 - 2002 година.

Този въпрос се превръща в много чувствителна тема и започвам да се замислям за 3 март като национален празник, обясни Стоянов. Какъв е този национален ден, ако ще разделя българското общество, допълни той като обясни, че е прочел много коментари и те са били противоположни.

Отношението на българите към Русия не може да бъде променено и в това няма нищо лошо, коментира Петър Стоянов. 

Отношенията между българския и руския народ са нещо различно от правенето на реална политика, обясни той.

Петър Стоянов коментира и случая в Пловдив, при който беше задържан рентгенологът д-р Иван Димитров. По думите на Стоянов "казусът в Пловдив е много чувствителен". Той опира повече до юридическите параметри на това, което се нарича неизбежна самоотбрана, обясни той.

Но извън това става въпрос за най-голямото поражение върху България - националната деморализация, смята Петър Стоянов

 И корупцията, и недъзите в съдебната система, и битовата престъпност - всичко това са следствия от националната деморализация в България, каза експрезидентът.

Не можем да виним и изискваме само от институциите, забравихме за ролята на семейството, църквата и училището, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във