Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Стоянов: Съединението е единствената изцяло успешна българска акция

6 септември е една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история, а Съединението – вероятно най-успешната българска акция в най-новата ни история. Това заяви експрезидентът Петър Стоянов.

"Актът на Съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога“, посочи Стоянов пред БНР.

Чрез една безкръвна революция, чрез един общонароден подем България увеличава своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра, отбеляза още бившият държавен глава. Това увеличаване на площта с акта на Съединението, по думите му, е повече, отколкото в резултат на следващите 4 войни, които водим.

Пловдивчани са били наясно – за да се обедини България, те е трябвало да дадат една болезнена жертва -правото да се наричат столичани, каза още експрезидентът. Преди Съединението цветът на българската интелигенция живее в Пловдив, след това обаче нещата коренно се променят, допълни той.

Не са лесни аналогиите с днешния ден. Тогава българската политическа класа е била съвсем наясно със своя национален идеал и не е имало никакво колебание, смята Петър Стоянов.

„В резултат на Съединението – Русия е против Съединението, българският народ за първи път разбира, че нашите национални интереси невинаги съвпадат с националните интереси на Русия, а това е геополитическо откритие. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е съвсем естествено", подчерта той.

Съединението поставя този толкова важен въпрос, който не е решен и до днес – отношението на българското общество към Русия, отбеляза Стоянов.

Това отношение, особено през последните години, се люшка от крайно раболепие до крайно отрицание. И двата подхода говорят за известен комплекс.  Ние, българите, е крайно време да имаме едно ясно, сдържано и достойно отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български национален интерес“, счита бившият президент.

Съединението е единствената изцяло успешна българска акция, никога повече ние не постигаме такова национално обединение и такъв категоричен успех, подчерта Петър Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във