Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕТЪР СТОЯНОВ СЕ САМОПРЕДЛОЖИ ЗА ОБЩ ДЕСЕН ПРЕЗИДЕНТ

Длъжен съм да поставя и своята кандидатура за обсъждане и, ако останалите десни партии ме подкрепят, да участвам в президентските избори, заяви лидерът на СДС Петър Стоянов след поредната среща на осемте десни партии, които се опитват да излъчат общ кандидат за президентските избори тази есен. Кандидатурата на експрезидента бе издигната в петък (9 юни) от лидера на БЗНС и коалиционен партньор в ОДС Георги Пинчев. В хотел Радисън десните дискутираха в непълен лидерски състав. Както се очакваше, председателите на ДСБ Иван Костов, на Демократическата партия - Александър Праматарски и шефът на ВМРО Красимир Каракачанов не уважиха срещата. Те бяха представени от своите заместници Екатерина Михайлова, Николай Христов и Мирослав Мурджов. Явиха се едва четирима партийни лидери, въпреки че срещата за първи път трябваше да се проведе на най-високо ниво. От присъстващите на масата за преговори на нивото на лидера на СДС Петър Стоянов бяха само Любен Дилов-син (Гергьовден), Стефан Софиянски (ССД) и Георги Пинчев (БЗНС). Останалите участници бяха Стефан Личев от Земеделски народен съюз и Моньо Христов от БЗНС - НС.
По време на срещата се чу още, че Пинчев е предложил депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев да бъде издигнат за вицепрезидент.
Срещу това лидерът на Гергьовден е предложил проф. Александър Чирков да бъде единият десен кандидат. От ДСБ са оттеглили кандидатурата на заместник-председателя си Веселин Методиев и са номинирали Димитър Абаджиев и адвокат Иван Груйкин, гласи още кулоарната информация.
Най-важен е срокът за номиниране на бъдещия кандидат-президент, заяви лидерът на СДС Петър Стоянов. Според него, ако наистина в БСП се обсъжда и кандидатурата на Стефан Данаилов като алтернативна на тази на Георги Първанов, то десните трябва да изчакат.
Преговорите продължават идната седмица в същия формат, без ГЕРБ, увери Петър Стоянов. Същия ден обаче Бойко Борисов отхвърли твърденията му, че няма да участва в разговорите за кандидат-президент.
Разнобоят сред десните лидери бе провокиран от срещата миналия четвъртък между Петър Стоянов и столичния кмет Бойко Борисов. След нея официално бе съобщено, че експрезидентът и градоначалникът са се договорили СДС и сдружението ГЕРБ да си сътрудничат не само на президентския вот наесен, но и на следващите парламентарни избори. Неофициално засега обаче Бойко Борисов е обещал на Петър Стоянов, че ГЕРБ ще застане зад гърба му, ако повечето десни партии го издигнат за общ кандидат за президент, научи в.БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във