Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Стоянов няма да се кандидатира за президент

"Нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал за бъда издигнат за президент!". Това се казва позиция на бившия президент Петър Стоянов във Фейсбук.

"От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения "за" и "против" евентуалната ми кандидатура за президент - дебати, за които не съм давал никакъв повод", заявява Петър Стоянов, който беше държавен глава от 1997 до 2002 година.

И допълва, че евентуална негова кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички дясномислещи и проевропейски настроени избиратели в България.

"Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори", казва още президентът Стоянов.

И пожелава на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Ето официалното изявление на Петър Стоянов, качено на неговия сайт: 

 

"Уважаеми дами и господа,

От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения за и против евентуалната ми кандидатура за президент – дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент.

Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори. Винаги съм участвал в честни и открити политически състезания.

Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е моят начин", посочва президентът.

И продължава: "Благодаря на хората, с които бяхме заедно през последните 30 години и които до последно настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания.

Пожелавам на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Най-важната ми задача като президент беше членството на България в НАТО и Европейския съюз. Направих всичко възможно този процес не само да започне, но и да стане необратим."

 

Вчера Тома Биков съобщи, че в ГЕРБ обмисляли евентуална кандидатура на Петър Стоянов за президент на предстоящите избори.

"Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов", коментира Биков.

След това и държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев се изказа ласкаво за подобна номинация. Той дори нарече предшественика си на поста "вълшебен и мъдър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във