Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Славов: ВСС ще затвори темата за Гешев максимално бързо

"Очаквам максимално бързо да се направи опит в този Висш съдебен съвет темата да бъде затворена и в рамките на едно заседание да се отхвърли това искане." Това каза адвокат Петър Славов по повод предстоящото разглеждане на казуса с поисканото отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Според адвоката съдебните кадровици ще се опитат "максимално бързо да потулят случая", с оглед на възможността новият парламент да промени сегашното високо мнозинство, което е необходимо за избор или за оставка на някой от "тримата големи" в съдебната система. "То много лесно може да бъде променено на 13 гласа или на обикновено мнозинство и тогава нещата биха могли да станат доста по-драматични за участниците в процедурата", посочи Славов пред БНР. "Не бих се изненадал, ако някой от новите народни представители внесе предложение за промени в Закона за съдебната власт", добави той.

По думите на юриста мотивите за отстраняването на главния прокурор изглеждат достатъчно сериозни. Очевидно е, че темата ще има продължение, изтъкна той.

В този състав на ВСС необходимите 17 гласа изглеждат несъбираеми, смята Славов. Обаче е напълно възможно (поради евентуално продължение на темата) някои от членовете на ВСС по лични и субективни съображения да подкрепят предложението за отстраняване на Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във