Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Славов: Държавни институции продължават с лошите практики на коледни бонуси

"Регулаторните органи, които са създадени със специален закон, дават някакви дребни суми на средния управленски ешелон и на служителите, а висшият ешелон си разпределят тлъсти бонуси". Това каза пред БНР Петър Славов от Клуб "Просперитет", които изпратиха на 8 декември отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, до финансовия министър Кирил Ананиев и до ръководителя на АДФИ, в което им напомнят как се раздават коледни бонуси във време, което не зависи от пандемии и кризи.

Славов обясни, че държавните регулаторни органи разполагат със самостоятелни бюджети, тъй като са създадени със самостоятелен закон. "От реализирани икономии им остава някаква сума в края на годината, но това не значи, че тя трябва да бъде похарчена по подобен начин. Има и писма на министъра на финансите, които са до всички държавни ведомства и в които той апелира за икономии, за да може да се подпомогне здравната система и Министерство на здравеопазването за справяне с пандемията", обясни той.

От Клуб "Просперитет" припомниха, че в края на 2019 година ЦИК са си раздели 16-а заплата, т.е. четири допълнителни заплати. "На заседание на ЦИК, което е било в края на ноември 2020-а, в момента, в който са решили да си раздадат допълнителни бонуси и тази година, изслушват това писмо на финансовия министър. Следователно са знаели, че има подобно искане и очакване за икономии към всички държавни институции, но въпреки това си продължават със старите лоши практики. А ако нещо им остане, да го дадат за работещите на първа линия в борбата с пандемията", посочи юристът.

Петър Славов беше категоричен, че АДФИ трябва да се намеси, защото по закон ЦИК не могат да определят собствените си възнаграждения, по смисъла на Изборния кодекс. "Много ясно трябва да се провери дали въобще законосъобразно са раздавани тези допълнителни заплати, бонуси или каквото са, а отделно след това да коментираме дали е морално и допустимо в тази ситуация да правят това тези държавни чиновници", изтъкна той.

Петър Славов изказа надежда с писмото на Клуб "Просперитет" да бъде спряна лошата практика на коледните бонуси в държавните ведомства тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във