Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Москов: Не сме шарани на Борисов

Този път Реформаторския блок не е риба-шаран за разлика от "Синята коалиция", коментира Петър Москов от ДСБ пред Нова телевизия по повод карикатура, в която членове на блока са изобразени като риби в ръцете на Бойко Борисов.

"В последния месец чух: "национално съгласие", "сами или нищо", с "Реформаторите и само с Реформаторите", "никога с Реформаторите". Това само в рамките на един месец. В рамките на цялата година от Реформаторския блок сте чули само едно нещо: Взаимодействие на Реформаторския блок в следващия парламент е възможен само в условията на дясна или дясноцентристка коалиция", заяви Петър Москов. Той допълни още, че в уставите на партиите в блока и в меморандумите на обществения съвет има клаузи, които забраняват взаимоотношенията на реформаторите с БСП, ДПС и псевдонационалистическите партии. Изводът според Москов от това е, че РБ има ясна и консистентна позиция а от страна на ГЕРБ - моментната емоция.

Отново като "емоционален изблик" Москов определи изказването на Бойко Борисов, че Реформаторите трябва "да се държат като нормална партия или да ходят при драгалевския вожд".

"Ако ще си говорим с такива абсолютно лишени от смисъл пропагандни тези като "драгалевски вожд", какъвто съм имал аз, мога да кажа на г-н Борисов да се отърве от "мадридския си вожд". Това ще бъде също толкова измислено". Освен това Москов допълни, че "нормалността " се се определя от конкретни специалисти или от хората на изборите.

Москов коментира и публикацията в национален всекидневник , в която карикатура членове на Реформаторския блок са изобразени като "риби" (по подобие на снимката на лидера на ГЕРБ с два шарана, разпространена в публичното пространство последните дни): "Ако излезем от метафорите за рибари, стръв, риба и други неща, защото има риби шарани, но има и риби акули, Реформаторския блок този път не е риба-шаран за разлика от "Синята коалиция". Блокът е друг вид риба за който няма измислена стръв". В пояснение той добави още, че не знае дали лидер на ГЕРБ е рибар, но той е и приказките на риболовците не винаги "са самата истина". В конкретния случай пък относно постиженията на Борисов са "далеч надхвърлящи рамките на истината".

На зададен въпрос дали вчерашното изказване на Борисов за действията на ГЕРБ спрямо конфигурацията в следващото Народно събрание и поредната промяна в становището му, че няма да прави коалиция с реформаторите, и дали то има връзка с искането на РБ от миналата седмица варненският кмет да спре предварителното разрешение за строеж на "Южен поток", Москов коментира: "Поведението на Борисов е като игра на покер . Поведението му от вчера е като " all in"- всичко или нищо. политиката е по-скоро игра на шах, а управлението въобще не е игра, но ако се върнем на покера - г-н Борисов блъфира".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във