Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Москов: 29 са пострадалите в Хитрино, състоянието на част от тях е критично

29 са пострадалите при взрива на цистерните с газ в Хитрино, от тях 16 са били откарани в Шумен, от тях а шестима са преместени в болници във Варна.

Пострадалите във Варна са с висока степен на изгаряне и баротравми. Състоянието им е тежко.

От пациентите в Шумен състоянието на четирима души е много тежко, а на трима – критично, обяви здравният министър в оставка Петър Москов.

Освободени са резерви от кръв и кръвни продукти – 140 единици са на разположение на лекарите във Варна и Шумен. Няма недостиг, но благодаря на гражданите, които са откликнали на призивите за кръводаряване, каза министър Москов.

Има създадена организация за транспортиране на хора по въздух, но към момента няма нужда от използването на санитарната авиация, посочи той.

Взривът е настъпил в 5:37 ч. Информацията на телефон 112 е подадена в 5:42 ч. От телефон 112 предават информацията към структурите на спешната помощ в 5:43 ч.  

В 5:45 ч. тръгва първата линейка, която пристига в Хитрино в 5:54 ч. До 6:25 ч. там са три екипа. До 7:10 ч. в болницата в Шумен са транспортирани всички най-тежко пострадали.

„На фона на човешката мъка да говорим, че една система е реагирала добре, ще е цинично,  Но спешната помощ и спешните приемни отделения реагираха навреме и адекватно”, заяви министър Москов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във