Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕТЪР ЖОТЕВ ПОСТАВИ БНБ НА ТОПА НА УСТАТА

Интригата около приватизацията на БИОХИМ се заплете по здраво от гордиевия възел, а сега членовете на съвета на директорите на БКК започнаха да си прехвърлят отговорността за неговото разсичане.


БНБ и съдът ще се произнесат по юридическия статут на предпочетения от БКК купувач - НЕФТИНВЕСТБАНК. Ако има проблеми, значи НЕФТИНВЕСТБАНК няма да е купувачът на БИОХИМ и ще продължим преговорите с другите двама кандидати - Орел Г Холдинг и консорциума, в който участват Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК, заяви Петър Жотев веднага след като се завърна от посещението си в Ню Йорк и в Лондон.


Седмица по-рано - на 25 април, той започна преговорите за продажбата на БИОХИМ с представителите на НЕФТИНВЕСТБАНК. А по това време решението на Софийския градски съд срещу промените в името, устава, регистрацията и надзорния съвет на МОБ Свети Никола (старото име на НЕФТИНВЕСТБАНК) вече бе станало публично достояние. Но Жотев не бе обезпокоен от решението на съда и след срещата с представителите на предпочетения купува, заяви, че преговорите с него ще продължат по предвидения план. Сега вицепремериера явно започва да преосмисля позицията си. Преговорите обаче трябва да приключат на 23 май 2000 година. И е много любопитно какво ще стане, ако до тази дата Апелативния съд, пред който НЕФТИНЕВСТБАНК е обжалвала решението на СГС не е излязъл с някакво решение.


От изказването на вицепремиера при завръщането му от Ню Йорк излиза, че БНБ ще трябва да реши дали има проблеми с юридическия статут на НЕФТИНВЕСТБАНК. С други думи, Жотев прехвърля горещия картоф на подуправителката на Централната банка Емилия Миланова. Но дали е по нейните сили да отгатне с абсолютна точност какво ще решат апелативните съдии по казуса на НЕФТИНВЕСТБАНК. И дори ако предположим, че Апелативният съд отмени решението на СГС до 23 май, каква е гаранцията, че Върховният касационен съд няма да реши, че апелативните магистрати са сбъркали?


От сегашната ситуация най-доволни могат да бъдат конкурентите на предпочитания купувач. Шансовете на Орел Г Холдинг, който бе класиран от БКК на второ място, и на консорциума ПИБ-ЮНИОНБАНК да се преборят за БИОХИМ значително нарастват. Двамата кандидати като че ли са предусещали сегашното развитие на събитията, тъй като още предишната седмица са заявили пред консолидационната компания готовността си значително да подобрят своите оферти.


Който и от тримата кандидати да стане мажоритарен собственик на банката, ще се слее с нея или ще я влее в своя капитал. От гледна точка на инвестиционна програма офертите и на тримата кандидати са приемливи, допълни още вицепремиерът на 4 май.


Интересен е и фактът, че часове преди да направи последното си изявление по приватизацията на БИОХИМ, в Лондон Петър Жотев се е срещнал с вицепрезидента на ЕБВР Чарлз Франк. Разговорите, на които е присъствал и Александър Божков - също член на съвета на директорите на БКК, са имали конфиденциален характер. Добре е обаче се припомни, че ЕБВР е акционер на ПИБ и освен това е осигурила кредитни линии както за нея, така и за другия участник в консорциума ЮНИОНБАНК. Освен това европейската банка е акционер и в ОББ. Собственик в същата банка е и БУЛБАНК, която обаче държи и 29% в Орел Г Холдинг. Разбира се, всички тези факти, както и разговорите на Жотев и Божков с Чарлз Франк могат да нямат никакво отношение към приватизацията на БИОХИМ. Но упоритият отказ и на двамата да съобщят повече подробности за разговорите си с Франк навежда на мисълта, че е постигната някаква договореност. Официалната информация за тази среща е концентрирана в едно изречение: ЕБВР е готова да финансира поне наполовина строежа на втория мост над река Дунав, който е част от проектите в рамките на Пакта за стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във