Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Илиев: Страх тресе кочината на задкулисието

"Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и продължавам напред." Това заяви номинираният за вицепремиер и министър на вътрешните работи от "Има такъв народ" адвокат Петър Илиев.

"Аз не съм член на "Има такъв народ". Но съм със Слави Трифонов и екипа му от времето, в което организирахме референдума. Тогава аз организирах юридическата му страна. Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но и неговата пълна подкрепа и мъжката му дума, както и на всички от ръководството на партията", каза още Илиев пред Нова телевизия. Адвокатът смята, че атаката срещу него, включително и обвиненията в плагиатство, са целенасочени и са започнали в деня, в който е бил номиниран за член на евентуалното бъдещо правителство.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна, той отговори: "Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това в комбинация с характера ми очевидно създава голям проблем. Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието."

Адвокатът коментира и т.нар. барбадоска връзка: "Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба. Барбадос е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите и тази, която има най-близки партньори САЩ и Великобритания – също стратегически български евроатлантически партньори."

Номинираният за вицепремиер подчерта, че Барбадос не е офшорна зона. "Понастоящем тя не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай. В моята практика, която е доста солидна, не съм видял в българския Търговки регистър фирма, която да има акционер или собственик фирма, регистрирана в Барбадос", поясни той.

"Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен. За момента аз съм полезен за тях. И ще продължавам да правя това, в което съм добър, докато моята и тяхната линия съвпадат. А те съвпадат от много години", посочи Илиев. 

Номинираният за силов министър каза, че никога не е виждал бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Думите на Илиев бяха по повод на това, че е бил в борда на "Краун Медия" преди фирмата да бъде купена от майката на Пеевски Ирена Кръстева. "Като адвокат професионалист много често съм канен да консултирам юридическата страна в дейността на определени компании, без значение в кой сектор, включително и в медийния. Преди 15 години бях поканен като професионалист да участвам в създаването на въпросните дружества. Няма как да нося отговорност какво е станало с тях, след като вече не съм бил там", допълни той.

На въпрос дали сам е писал книгата "Компетенциите на Народното събрание", за която има три сигнала за плагиатство от доц. Наталия Киселова, Илиев изтъкна, че стои зад всяка дума в книгата си. "Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са шест години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с другиго, той се решава в съда", отбеляза адвокатът. Илиев е категоричен, че не е чел труда на доц. Киселова и не е запознат с него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във