Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Илиев: Становището на Етичната комисия в СУ е политическо

"Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат." Това написа в официалния си профил в Туитър Петър Илиев, след като вчера Етичната комисия към СУ излезе със заключението, че в книгата му "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство. 

"Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?. Днес в медиите стана ясно, че в комисията на ключова позиция има човек, който е бил учредител и кандидат за депутат от ПП "Да, България". Доколко това е повлияло на решението, оставям на вашата преценка!", пише още Илиев.

В публикуваното вчера становище се посочва, че плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност. Етичната комисия припомня, че то е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на съответната процедура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във