Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Илиев е напуснал поста си в Софийския университет

​Юридическият съветник на "Има такъв народ" Петър Илиев е напуснал поста си в Софийския университет по свое желание. Информацията е потвърдена от Ректората за Нова телевизия.

Конкретни мотиви той не е посочил.

По-рано днес ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков каза, че случаят с плагиатството на преподавателя Петър Илиев не е приключил и проверката продължава.

Преди дни Етичната комисия на СУ обяви, че е установила единодушно плагиатство в книгата на Илиев "Компетенцията на Народното събрание". Тя започна работа по случая след три сигнала, че в книгата на Илиев, излязла през 2015 г., са копирани текстове от дисертацията "Парламентарен контрол" на доцент д-р Наталия Киселова, защитена през 2008 г., без тя да бъде цитирана като източник.

След началото на проверката се появи второ издание на книгата на Илиев с 80 страници по-малко.

От комисията установяват 92 страници съвпадения, като при буквалното следване на текста на дисертацията са се запазили дори грешки от текста на Киселова. Казусът трябваше да бъде изпратен на Юридическия факултет, който да формира втора комисия, за да бъде освободен. Петър Илиев до последно отричаше за плагиатство и се закани да съди всеки, който твърди това. Той дори обвини Етичната комисия в политически пристрастия.

След становището на Етичната комисия от "Има такъв народ" се разграничиха от Илиев, когото преди това бранеха силно.

Ето и реакцията на Петър Илиев в социалните мрежи:

"Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини".

Facebook logo
Бъдете с нас и във