Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Ганев: Ще се развихрят популистки предложения в икономическата част на Конституцията

С отварянето на Конституцията за редакции и нови текстове има опасност начинът, по който е уреден стопанският живот, да бъде драматично променен. За това предупреди пред БНР Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика. Всяка малка редакция на основния закон може да има много голям ефект върху начина, по който оперира стопанският живот, подчерта той.

„Основното притеснение е, че правителството провокира отваряне на дебат за нова Конституция с очевидно предложение в съдебната глава, то на 90% е само в съдебната глава. Но отваряйки за изцяло нова Конституция, влизайки във Велико народно събрание, тогава ще се развихрят популистките предложения в икономическата част на Конституцията. Тя реално е малка, дава една рамка, но ако седнат популисти да пишат основни текстове, които касаят стопанския живот или бюджета, наистина могат да сътворят неща, които да имат тежък ефект върху тези макроикономически котви“, обясни той.

По думите му ние нямаме мораториум върху писането на стопански текстове в Конституцията. "Ако тя е отворена и влезем във Велико народно събрание, всеки ще може да предлага всичко, а популистите по-често предлагат бюджетни и икономически неща, отколкото съдебни", коментира Ганев. Той изрази опасения, че „ще завалят предложения за фискални и икономически текстове, които няма да са полезни“.

Агенция "Фич" потвърди рейтинга на България на ниво BBB със стабилна перспектива. Реалността в България е отчетена трезво, смята Петър Ганев. Той припомни, че макроикономическата стабилност държи ниво на рейтинга през последните 10 години.

„Фактът, че (то е и директно написано) въпреки удара на коронавируса и кризата, тази стабилност, това, че имаме валутен борд, левът е неприкосновен, това че въпреки кризата бюджетът все пак изглежда добре – това се оценява като силно позитивно и намаляващо потенциално рисковете пред страната“, посочи той.

От друга страна стоят дългосрочните ни проблеми като ниските нива на доходите, посочи икономистът. „Почти директно е казано, че при тази макроикономика, при този бюджет и тези стабилни пари, ако нашите доходи бяха по-високи, ако бяхме по-богата страна, щяхме да имаме по-висок кредитен рейтинг“, обясни икономистът.

В документа е отбелязано, че има растеж, но населението намалява и съответно по-голяма част от дохода се пада на човек. Затова анализът на „Фич“ съдържа акцент върху рисковете, свързани с демографията и изоставането от някои реформи.

Като друг важен момент Ганев открои този - че, въпреки появата на популистки формации и традицията ни в това отношение, се постига съгласие да не се пипат монетарните и фискалните котви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във