Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Ганев: Държавата е развързала кесията и това е притеснително

В момента кесията на държавата е твърде развързана и това е притеснително, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според икономистът, ако попаднем във вариант на нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита.

"Икономиката ще се свие с около 4-5% е прогнозата, около която се обединиха повечето финансови институции", обясни Ганев.

Той обаче е оптимист за състоянието на икономиката у нас. Факт е, че не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Но със сигурност дори и догодина няма да наваксаме всичко, догонването ще стане може би към средата на 2022 г., каза още Петър Ганев пред БНТ. Това обаче са прогнози на база да няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност.

Проблем обаче ще се отвори при хората, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича. Ако бъдем ударени от втора вълна, те трудно ще си намерят работа, а механизмът за обезщетението им вече е изчерпан, обясни анализаторът.  

В исторически план, в момента нашият пазар на труда стои добре, смята икономистът. По думите му, проблемът е за хора, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича, и бъдат ударени от втора вълна, тъй като вече са изчерпали този механизъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във