Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър-Емил Митев: Опасната делегитимация на институциите вещае хаотизация с неясен изход

Подкрепата на ЕНП спрямо ГЕРБ е инвестиция в партията на Бойко Борисов. Изказването на председателя на ЕНП Манфред Вебер в подкрепа на ГЕРБ има много по-голяма тежест от отправените критики. Не само това правителство е виновно за проблемите в нашия вътрешен живот“. Това каза пред БНР политологът проф. Петър-Емил Митев.

Той подчерта, че ако Европейският парламент e можел да сменя правителства, то отдавна е щял да смени правителствата на Полша или на Унгария. „Ако някой се отклонява от европейската линия, това не е България…Резолюцията не може да предизвика преки политически заключения", отбеляза професорът.

Няма единство на общественото мнение по отношение на протестите, макар че преобладава положителното. Сегашната политическа криза се отразява не само върху рейтинга на премиера, но и върху този на президента. Имаме опасна делегитимация на институциите. Това вещае опасен път на хаотизация с неясен изход“, допълни проф. Митев. По думите му вероятно управляващите ще останат на власт до март.

Протестите започнаха като щурм, през август се спихнаха и се появиха политологически прогнози, че през септември ще се възстанови в същия мащаб от началото, което не стана. Водачите на протеста направиха редица действия, за да укрепят протеста – спряха блокадите, направиха пулсация чрез т.нар. „велики народни събрания“, потърсиха нови форми. Има нещо дълбоко смущаващо – на централен площад в София две млади дами правят вуду магия за смъртта на министър-председателя. Това не подобава на цивилизована държава. Започна и очевидна партизация на протеста“, коментира политологът.

Според проф. Митев парадоксално е, че най-много от протеста печели този, който не участва в него - Слави Трифонов.

„Вероятно на тези избори ще се получи един шарен парламент с изключителна трудност да се намерят мостове, които да осигурят политическа стабилност на страната. В този смисъл на хоризонта не се вижда добрата новина“, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във