Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Чобанов от ДПС получи мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. "Демократична България" остава без народен представител, въпреки че за тях са гласували 3244 избиратели, съобщи БНР.

Разпределението на мандатите по метода "Хеър-Ниймайер" вкара в парламента кандидатът на ДПС и бивш финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов с 1,53 процента и остави "Демократична България" без представителство от Ямболския избирателен район, независимо че за тях са гласували над 8 % от избирателите.  

В социалните мрежи водачът на листата Веселин Калановски благодари на хората, които са гласували за него и определи ситуацията като парадокс.Системата на най-големия остатък, по която се преизчисляват резултатите, веднъж вече поднесе подобна изненада в региона. През 2014 г. ДПС отново вкара депутат от Ямбол – ромският лидер Илия Илиев, но тогава ДПС регистрира подкрепа от 6,5 % , равняващи се 3 723 гласа. Другите три мандата се разпределят по един от "Има такъв народ", БСП и "ГЕРБ-СДС". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във