Банкеръ Daily

Общество и политика

Петър Чобанов: Минималната работна заплата да е 50% от средната

До две години минималната работна заплата трябва да е станала 50% от средната, това обяви в интервю за bTV депутатът от ДПС Петър Чобанов. Той обясни, че за прилагане на тази мярка са нужни две години, като е нужно страната ни плавно да се стреми към целта минималната работна заплата да отговаря на европейските изисквания. Чобанов добави, че трябва да бъде проверено дали икономиката ни може да си го позволи.

От думите му стана ясно, че всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лв. разход за държавния бюджет.

Депутатът от ДПС обясни, че в момента България е с много нисък икономически растеж, едва 1.1%, и заради този слаб показател страната ни е класирана на едни от челните места в класациите, които са отрицателен пример. Той предупреди, че европейската икономика влиза в рецесия, което ще направи плащането на заплатите още по-трудно.

Според него е наложително да има редовен кабинет, който да понесе ясна политическа отговорност и който много бързо да разработи бюджет, зад който да застане с поети ангажименти.

В заключение Петър Чобанов обобщи, че е важно да има диалог между институциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във