Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕТРОЛНИТЕ ШЕЙХОВЕ ЗАЯВИХА ИНТЕРЕСА СИ КЪМ БИОХИМ

Крайният срок за подаване на оферти за покупката на БИОХИМ е 17 март и вицепремиерът Петър Жотев засега не е склонен да го удължи, въпреки че интересът към продажбата на банката постоянно се засилва. Вестник БАНКЕРЪ научи, че миналата седмица Петър Жотев се е срещнал с адвокатите на група инвеститори от Персийския залив, които искат да се включат в наддаването за нашата банка. Информацията е, че интерес проявяват някои от

най-големите банки в Кувейт

чиито собственици са фамилии, управляващи монархиите в Персийския залив. Както в.БАНКЕРЪ вече писа, желанието на групата на петролните шейхове да купят банка у нас е част от по-голям проект за инвестиции в България, за който били заделени около 1 млрд. щ. долара. До средата на тази седмица кандидат-купувачите от Персийския залив трябва официално да заявят намеренията си, ако искат да хванат влака за БИОХИМ.


Също през тази седмица бордът на директорите на базираната в Люксембург

Банк Инвик ще вземе окончателно решение

дали ще участва в консорциум за покупката на българската кредитна институция. В него освен споменатата банка влизат още Миликом Интернешънъл Селулар и Модърн Таймс Груп (и трите са част от шведската групировка Индустрифйорвалтингс АБ Киневик), както и базираният в Лондон инвестиционен фонд Фрамлингтън Бългериън Фънд и турската инвестиционна банка Глобъл Секюритис.


Ако решението на борда на директорите на Банк Инвик е положително, участниците в консорциума ще подпишат вътрешно споразумение, в което ще уточнят акционерното участие, което всеки от тях ще придобие в БИОХИМ. При положение че Банк Инвик се откаже, с нея от консорциума ще излязат и останалите две компании, които са част от Индустрифйорвалтингс АБ Киневик. А това на практика ще доведе до разпадане на консорциума, което пък ще значи, че един от потенциалните чуждестранни кандидати за покупката на БИОХИМ ще отпадне от състезанието.


Нищо чудно обаче в битката да се включат други западни инвеститори. В банковите среди усилено се коментира, че интерес към БИОХИМ е проявила и американската компания

Сий Борд Корпорейшън

регистрирана в щата Делауер. В момента тя владее 89.4% от акциите на Винпром-Русе, които закупи на два етапа - в средата на 1998 г. и през февруари 1999 година.


До момента обаче вицепремиерът Петър Жотев не е получил от американската компания официално писмо за намеренията й. Банкови служители обаче твърдят, че то ще бъде изпратено през тази седмица. Освен това те са на мнение, че Сий Борд Корпорейшън ще създаде консорциум за покупката на БИОХИМ с някои от българските кандидати - най-вероятно това ще бъде Българска холдингова компания.

Израелски инвеститори

също проучват възможността да се включат в приватизационното наддаване за БИОХИМ. Банкерите, които са запознати с намеренията им, обаче са уверени, че еврейските капитали няма да участват самостоятелно в състезанието, а ще застанат зад гърба на някой от българските участници - Орел Г Холдинг или НЕФТИНВЕСТБАНК.


Що се отнася до интереса на ливански инвеститори към БИОХИМ, за който писа вестник Стандарт, според източници от Банковата консолидационна компания, въпросните кандидати дори не са пожелали да се легитимират. И логично те не са били допуснати до участие.


Пълният списък от играчи, които ще наддават за БИОХИМ, ще стане ясен едва след 17 март тази година. Засега със сигурност в приватизацията на банката ще участват РОСЕКСИМБАНК, НЕФТИНВЕСТБАНК, Първа инвестиционна банка, ЮНИОНБАНК, Орел Г Холдинг и Българска холдингова компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във