Банкеръ Daily

Общество и политика

Петролна компания със сигнал до прокуратурата срещу Асен Василев

Петролната компания „ИНСА ОЙЛ“ е подала сигнал до прокуратурата срещу вицепремиера Асен Василев. 

В писмо до медиите от дружеството посочват, че заедно с други български петролни компании са предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това са били извикани, цитирам "на среща на „4 очи“ с неясен контекст", за която са сигнализирали прокуратурата и ще подадат сигнал до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон. 

Според "ИНСА ОЙЛ" министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев в телевизионно интервю е отправил към тях обвинения без аргументи, че са предизвикали паника на пазара на горива, и публично е признал за уговорка с фирма, която има господстващо положение на пазара. В резултат на това цените на горивата са били манипулирани, твърдят от компанията.

От финансовото ведомство се въздържаха от коментар. 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев посочи изрично две фирми, виновни според него за паниката с бензина преди няколко дни.  "За бензина стана ясно - "Инса ойл" и "Сакса" са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това", каза Василев в интервю пред БТВ в неделя (13 март) вечерта.

На забележката на водещата, че все пак те не са направили нещо незаконно, Василев опонира, че всяване на паника, опит за манипулация на пазара и господстващо положение са незаконни действия, заслужаващи тежки глоби. В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка.

"Инса ойл" е собственост на бизнесмена Георги Самуилов. А "Сакса" е един от най-големите български търговци на петролни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във