Банкеръ Daily

Общество и политика

Петричани на протест заради намерения за изграждане на крематориум и увеличаването на местните данъци

Жители на Петрич и представители на политически партии излязоха на протест пред общината заради намерения за изграждане на крематориум в района, както и заради увеличаването на местните данъци и такси от догодина, предаде БНР.

Втора година частен инвеститор се опитва да прокара идеята си за изграждане на крематориум в района. Последното посочено място е в плодородните масиви между селата Кавракирово и Рупите. Срещу това се обявиха жители от общината с явната подкрепа на ВМРО. "Не искам във водата да попадат фини прахови частици от изгорени трупове. Много е просто", каза един от протестиращите.

Още миналата година община Петрич е възразила пред РИОСВ-Благоевград срещу инвестиционното намерение за изграждане на крематориум, което обаче наскоро е било подновено, обясни кметът Димитър Бръчков, за който темата приключва днес, когато изтича 14-дневният срок. Общината съответно е подготвила и внесла предложение срещу изграждането на крематориум.

Увеличение на данък „недвижими имоти“ и такса „смет“ беше другото основание за протеста на петричани. "Казаха, че няма да вдигат местни данъци и такси, а после се оказа 30 процента данък къщи", възмущават се протестиращите.

Местните данъци и такси не са коригирани от 2005 година, опонира кметът Бръчков. Според него протестът е с „изцяло политически мотив".

Facebook logo
Бъдете с нас и във