Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕТНАДЕСЕТ МИЛИОНА ЕВРО ЗА НЕФТОХИМ, КРЕМИКОВЦИ И АСАРЕЛ

Бордът на директорите на Световната банка одобри на 24 февруари 2000 г. заема ЕПСАЛ (EPSAL) за България в подкрепа на опазването на околната среда и приватизацията. По него страната ни ще получи 49.5 млн. евро на три транша - първите два по 15 млн. евро, и третият - 19.5 млн. евро. Заемът трябва да бъде погасен за двадесет години, като през първите пет ще се плащат само лихвите.


По време на обсъждането на кредита във Вашингтон е дадена висока оценка на постигнатата от българското правителство икономическа стабилност, съобщи постоянният представител на Световната банка у нас Томас О'Брайън.


Решението за разпределянето на траншовете между предприятията се взима от Министерския съвет. Вече се знае, че първите 15 млн. евро, които се очаква да дойдат в близките седмици, ще са за Нефтохим, Кремиковци и Асарел-Медет. Те отговарят на основните условия по заема - причинените от тях екологични щети да са големи, да са в процес на приватизация или вече да са продадени. Правителството ще подпише споразумения с ръководствата на трите дружества за точните суми, които ще получат. Според техническите експертизи за преодоляване на щетите, нанесени от трите предприятия, ще са необходими 25 млн. долара. Най-голямо е замърсяването, причинено от Нефтохим.


Вторият транш по заема ЕПСАЛ ще можем да получим след година. Дотогава ще бъдат определени и следващите три предприятия, които ще си го поделят. Всъщност точната дата на отпускане на сумата зависи от темповете, с които се усвояват средствата от първия транш.


ЕПСАЛ е вторият екологичен заем от Световната банка. Предишният, в размер на 16 млн. щ. долара, бе за отстраняване на замърсяванията, причинени от МДК-Пирдоп. От него обаче е отпусната само малка част, тъй като изпълнението на екологичната програма на предприятието изостава от приетите срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във