Банкеръ Daily

Общество и политика

Петковден се смята за завършек на лятото и есента

Икона на Света Петка от Клисурския манастир над Банкя.

Българската православна църква отбелязва 14 октомври като Ден на Света Петка Българска (Петковден).

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и други.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Света Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На този ден имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Петка Българска (Търновска) е почитана като главна закрилница на българския народ и държава, покровителка на Молдова и на градовете Търново, Габрово и Троян. В Габрово ежегодно се провежда Празник на духовната музика с участието на църковни хорове от България и чужбина.

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири у нас. На тази светица е наименуван храмът в Рупите, издигнат от Баба ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII век.

Църковният празник в нейна чест - Петковден се чества на 14 октомври.

Петко е българско мъжко име, което произхожда от "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка Българска е светицата - патрон на името.

Името се среща в няколко варианта. Параскева и нейните производни празнуват или на 14 октомври  (Петковден), или на 26 юли. Познатите варианти са: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева; Петка, Петкан, Петкана; Пеньо, Пенчо, Пенко, Пенка; Петьо.

Името е разпространено в цяла България, но също и в съседните страни. Макар че като цяло името не е измежду най-често срещаните (каквито са Иван, Димитър или Георги), в някои райони има доста голяма концентрация на Петковци - например в Ботевградския Балкан има селца и махали, където всеки втори мъж се казва Петко.

В България името е с леко архаично звучене. В миналото е било много по-разпространено отколкото днес. И все пак, мъжкото име Петко е много по-срещано, отколкото първоизточника и женски вариант Петка.

Петко е едно от малкото имена, които са едновременно в звателна и умалителна форма. Името си е в звателна форма, което означава, че при обръщение е непроменяемо (за разлика примерно от Иван - Иване). Името е и в умалителна или галена форма и също не се променя (за разлика от Димитър - Митко).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във