Банкеръ Daily

Общество и политика

Петкова срещу социалистите за монопола на пазара на ток

БСП ще изпрати сигнал до прокуратурата за изкривяването на цената на тока, поради което за българските потребители тя е най-висока. Това бе темата на специалната пресконференция, която заместник-председателят на партията Кирил Добрев и заместник-председателят на парламентарната група Крум Зарков дадоха в централата на "Позитано".

"Последните три месеца – юни, юли и август,  българското производство плаща най-висока цена за електроенергия в Европа, въпреки че имаме възможност да произвеждаме повече отколкото употребяваме", заяви Кирил Добрев. Като пример той посочи, че един баничар в Гърция, който използва български ток, плаща по-малко, отколкото български производител на закуски. Всичко това било благодарение на начина, по който функционира пазарът у нас и изкривяванията, които се получават.

По думите му, ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. "В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество. Преди два месеца всичките работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества", отбеляза Добрев.

Той поясни, че става дума за "империята на Ковачки", който притежава и много фирми за суровини, с които се ползват електропроизводителните предприятия. Неговите дружества дължали 114 милиона лева на държавата, по-голямата част за осигуровки (109 млн., останалите са концесионни такси). Освен това при Ковачки работели  "бели роби", които на избори били принуждавани да гласуват за ГЕРБ и така на управляващите се осигурявали по около 50 хил. гласа. А чрез неплащането на осигуровки се ощетявал НОИ.

"Тровят ни, ограбват ни, а накрая "белите роби" гласуват за тях. Ще сезираме прокуратурата за монопола в дружествата", каза Добрев. А БСП ще се обърне към прокуратурата, защото КЗК под ръководството на Юлия Ненкова отказвала да си свърши работата.

"Според г-жа Юлия Ненкова този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така", продължи Добрев.

Заместник - председателят на социалистите отбеляза също така, че след като вече цялата ел. енергия е в ръцете на един човек, за да помогне, държавата решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка. И спира единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. "В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони", твърди Кирил Добрев.

Според него всичко щяло да е в рамките на нормалното, ако този човек не е имал и политически проект - „Лидер“, който навремето имаше и парламентарно представена група. На последните парламентарни избори 7 човека били в листата на ГЕРБ, двама от тях станали народни представители, а само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители, били над 50 хил. гласа.

„За капак само преди няколко месеца Ковачки пое управлението на „Топлофикация - София“. Не без помощта на мнозинството в общинския съвет в София. Изпълнителният директор е бивш негов служител“, изтъкна още партийният заместник на Корнелия Нинова.

"Искаме да напомним на КЗК и на КЕВР, че в България съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим", включи се по темата и Крум Зарков. Той подчерта, че тези дружества нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за българската енергетика. „Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи. Но какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, посочи още Зарков. В отговора, който председателката на КЗК изпратила до работодателите било обяснено, че няма свързани лица, защото въпросните дружества са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите...

На насрещен брифинг енергийният министър Теменужка Петкова упрекна БСП за лошото състояние на сектора при управлението на социалистите. Тя изтъкна, че левицата през 2014-а е оставила енергетиката в много тежко състояние - дефицитът в НЕК е бил 800 млн. лв., висока била и междуфирмената задлъжнялост, а задълженията на държавата към т. нар. американски централи били в застрашителни размери. 

Относно критиките на социалистическата партия за високите цени на тока, търгуван на свободната борса, министърът каза, че те се определят от търсенето и предлагането и препоръча на "червените" да прочетат европейските енергийни директиви. 

По повод твърдението на БСП, че държавните мощности "са излезли в почивка", което позволява на определени играчи да продават своя ток на висока цена, министърът обясни, че не става дума за "почивка", а за планови годишни ремонти на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2". Тези ремонти по думите й са били обявени още миналата година. 

За т. нар. американски централи Петкова припомни, че през 2014 г. КЕВР (тогава ДКЕВР - бел. ред.) със свое решение определя, че цените на ток от двете централи ще бъде намален с 20-30 процента, но НЕК ще продължи да изкупува на старите по-високи цени, докато не бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори. В резултат на това популистко решение за няколко месеца НЕК генерирала дефицит от над 200 млн. лева. 

За коментарите на социалистите, че произведена в България енергия се изнася на по-ниски цени в Гърция, Теменужка Петкова обясни, че държавните дружества не изнасят в чужбина. В бъдеще обаче страната ни се стреми към пълно либерализиране на продажбите на енергия и участие в общия пазар на Европейския съюз. 

"Всеки български гражданин е длъжен да сигнализира прокуратура, ако е видял нередности". Това бе пък позицията на енергийния министър за анонса на БСП, че ще се обърне към държавното обвинение заради монопол на свързани фирми. 

Елизабет Дафинова, Атанаси Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във