Банкеръ Daily

Общество и политика

Петкова: Няма да се стигне до време разделно за кабинета

Нещата ще бъдат успокоени и няма да се стигне до време разделно за кабинета. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия във връзка със снощното извънредно заседание в Министерски съвет.

"Бяхме откровени всички. Всеки от нас каза това, което вижда; това, което усеща като отношение и накрая се обединихме около това, че наистина за да продължат реформите в България, за да продължим да работим със същите темпове, защото смятам, че за никого не е тайна, че правителството работи добре, правителството се справя, работим по своите приоритети, но се получава на практика така, че за да работим, да продължим да работим добре, на нас ни е необходимо да бъдем единни, да бъдем монолитни навсякъде, не само когато вземаме решения в рамките на изпълнителната власт, но и тогава, когато е налице необходимост зад нас да застанат и политически партии, които подкрепят правителството, така че е необходима и подкрепа в българския парламент", каза Петкова.

За мини „Бобов дол" министърът отново посочи, че държавата няма как да се намеси в частна фирма. "Можем да направим проверка и да наложим санкции и глоби. Тези хора са достойни и трябва да се отнасяме така с тях", заяви министърът по повод стачката в рудник „Бабино" и неизплатените заплати на миньорите. Тя допълни, че миньорите не бива да бъдат използвани за това, някой да защитава икономически и политически цели и то седмици преди изборите.

"Разрових се в архивите и се натъкнах на много интересни неща по отношение на действията на хората, които са ги взимали по онова време. През 2005 година правителството чрез тогавашния министър на енергийните ресурси Мирослав Севлиевски дава концесията на мини "Бобов дол", по това време държавно дружество. Впоследствие в концесионния договор се поставят и определени условия, при които договорът ще влезе в сила. Условието, при което този договор ще влезе в сила, е следното - той ще влезе в сила след извършване на приватизация по силата на която ще бъде приватизирано държавното дружество "Мини Бобов дол" или чрез някаква друга сделка, по силата на която ще бъдат прехвърлени акции на друго държавно дружество, което няма да бъде държавата. Тоест държавата е очаквала да получи определени приходи във връзка с тази приватизация. И едва тогава да бъде в сила този договор. През 2007 година неизвестно защо е подписано допълнение, по силата на което се прехвърлят правата по концесията, която не е влязла в сила, на "Ораново" ЕООД, което е сегашното Въгледобив "Бобов дол", разказа Петкова. От думите й стана ясно, че сделката не е била изгодна за държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във