Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: Загърбваме лявото и дясното заради огромните проблеми

Президентът Румен Радев обяви край на едноличната премиерска власт в началото на консултациите за съставяне на ново правителство. Лидерът на първата политическа сила Кирил Петков смята, че вече е абсолютно належащо да има редовно правителство, тъй като има проблеми, които могат да се решат само от кабинет с пълен четиригодишен мандат и с работещ парламент.

Край на едноличната премиерска власт

"Двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създадоха добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. Вие много добре знаете това и знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите", коментира Румен Радев.

Той подчерта, че президентската институция е отворена за диалог и за сътрудничество с бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия. 

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/videos/1265720170594834/

Работа до полунощ

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков акцентира, че на България ѝ е вече абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент.

"В най-близко време се надяваме да представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии и коалиции. Това, което се случи в последните дни, беше за пръв път направено - излъчвахме пряко онлайн всичките преговори между четирите партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък. На базата на тази дискусия, успяхме направим коалиционен документ, който бе завършен в полунощ и беше изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори", коментира Кирил Петков. 

Той съобщи, че в изпълнителната власт е избран принципа на пропорционалност - всяка от партиите в тази коалиция да бъде близо до техните гласове, представена в тази коалиция.

По думите му разговорите са минали до този момент в абсолютно конструктивен тон и на ниво лидерски разговори, които се водят непрекъснато, и на ниво експертност. Във връзка с политиките на много от тези групи е имало над 90% общи политики.

"Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология или е в самия център, както сме ние, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в един последващ момент. Защото независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, има нужда от безопасни язовири, има нужда от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина", обобщи Кирил Петков.

Промени в структурата на кабинета

Пред репортерите на "Дондуков 2" кандидат-премиерът съобщи, че очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства. Най-вероятно вицепремиерите ще са Асен Василев (финанси, ПП), Борислав Сандов (климат, ДБ), Корнелия Нинова (държавни предприятия, БСП) и Калина Константинова (административна реформа, ПП).

Новите министерства ще са за растеж и иновации, вероятно оглавено от Даниел Лорер (ПП). Както и на държавните предприятия, начело с Корнелия Нинова. 

"Реално Министерството на икономиката плюс едно-две други държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия, защото знаем, че тези две функции, въпреки че досега са били обединявани в едно министерство, реално имат съвсем различни функции в модела на икономическо развитие", обясни Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във