Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: Възможно е мораториумът да бъде прекратен преди март

Възможно е мораториумът върху цените на тока, парното и ВиК услугите да бъде прекратен преди март. Това каза премиерът Кирил Петков в предаването "120 минути" по бТВ в отговор на въпрос.

Ще държим този мораториум колкото се може за по-кратко време. Времето, което ни трябва, е за няколко неща - да направим всички възможни изчисления спокойно и да видим дали има някакъв шанс тези цени да бъдат намалени. Ако парламентът се справи да смени хората в КЕВР, на които са изтекли мандатите, това също е функция, защото и този контролен механизъм на КЕВР трябва да се задейства. Това са стъпките, това не е популистка мярка, коментира Петков. Това беше единствено, за да купим време, и да сме сигурни, че всяко повишаване на цените е базирано на истински анализ, а не на някакви политически движения, посочи премиерът.

Не ни хареса изненадата, че в деня, в който се заклехме, вечерта имахме новини, че парното на софиянци ще се вдигне с 30 процента и токът ще се вдигне с двуцифрено число, но нямаме оправдание, оттук нататък трябва да действаме оперативно, коментира Петков.

Трябва да направим пълни проверки по веригата - дали няма течове, дали някакви пари могат да се спестят, защото винаги е най-лесно, и така е било в миналото - да се качат цените на крайния потребител и всички по веригата да са доволни. Тук философията е обратна. Искаме да направим всичко възможно за крайния потребител тези по-високи цени да са най-ниски, посочи Петков.

Премиерът каза, че им е необходимо време за анализ. При всички случаи на нас ни трябваше време. Не може в ден първи, в който си встъпил, първите сметки след встъпването вече да са с 30 процента по-високи за хората, които използват парно, което е цяла София, и за тока, посочи Петков. Това, че ГЕРБ го внесоха мораториума, вярно, внесоха го с грешна дата, за да си направят някакъв тип "игричка" в парламента, не беше най-добрият първи ход от тях, но това, което ние се радваме, е, че имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с азерския газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове, каза Кирил Петков. На нас ни трябва най-малкото 30 дни поне, или 20 дни, за да може да проверим всичко това, добави премиерът.

КЕВР като орган може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види дали техните разходи са точно тези, които са обявени, дали инвестиционните им разходи са същите. КЕВР не трябва да е просто печат на крайните цени, а трябва да има истински регулиращи правомощия, коментира Петков.

Според Петков добър възможен модел е подпомагане на бизнеса, но в т.нар. рамки. Ако бизнесът има договор за по-ниски цени под едно ниво, той да не бъде субсидиран. Ако е между такъв "под" на цените и някакъв "таван", където попадат повечето от бизнесите, да има дотация към такива бизнеси - някакъв процент от цената на тока. Би трябвало да дотираме точно фирмите, които имат най-много нужда, коментира Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във