Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: Време е да станем двигател на ЕС

Нека 2022 г. даде едно ново начало за Европейския съюз, но и ново начало за България като по-активен и конструктивен негов член, защото само заедно можем да се гордеем, че сме европейци, но още повече да се гордеем и че сме българи. Това заявява премиерът Кирил Петков в кратък видеоклип, посветен на 15-ата годишнина от присъединяването на България към ЕС.

„ЕС започна като проект за мир, но във времето стана най-големия пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности. ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна и конструктивна роля в това надграждане. Вече не трябва да сме просто в периферията, трябва да сме двигател, член който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, а след това и за развитието на ЕС“, подчертава Петков.

В клипа участва и ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. Леандър Литов. „През тези години ние успяхме да възпитаме цяло ново поколение млади хора учени на най-високо световно ниво, които работят не само в страната, но и във водещи центрове в света“, разказва той, като беше категоричен, че „българският интелект и българският дух винаги са били част от Европа“.

Ния Иванова е на 15 години – връстник на българското еврочленство. „Не си представям свят, в който пред мечтите и желанията ми има граници. Не си представям да се съобразявам с географски ограничения за това къде да уча и да почивам. Щастлива съм, че не съм свидетел на това време и на 15 г. се чувствам истински гражданин на Европа“, казва в клипа момичето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във