Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Петков, Василев и Денков и още няколко министри трябва да останат

Оптиката, в която всичко е вървяло, явно е била заблуждаваща. Всичко досега е било само разговори, а не преговори. Трябва да разберем, че ще дойде момент, в който ще трябва да гласуваме за кабинет и не можем да го направим просто ей така, защото сме си говорили приятно с някого. Ние искаме да сме сигурни, че това, за което ще гласуваме, няма да е просто някакво правителство. Защото имаме нужда от компетентно и решително управление. Това заяви пред БТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

,,Ние поставяме въпроса, че трябва да се стигне до политически ангажимент и се надявам да бъдем разбрани, защото така се конструира едно управление, а не просто да наредим едни хора на една сцена. Ако ДПС участва в управлението, това е огромен проблем. Крайно време е ГЕРБ и ДПС да бъдат поставени на властова диета, за да можем да осигурим мнозинство за изменения в Конституцията. Тези две партии трябва да останат извън всякаква възможност да налагат своя дневен ред, да търгуват с влияние'', коментира още той.

По думите му никой няма интерес да отиде на избори, без да има ясен отговор за своите отношения с ДПС. "Надявам се да започне сериозен разговор за излъчване на управление, за това какви са мерките да държим ДПС и ГЕРБ на една ръка разстояние от властта в България, за да прочистим страната, за да започне тя да регенерира и да стане устойчива на корупция, разясни съпредседателят на "Демократична България".

Христо Иванов подчерта важността от това да се поставят на министерските позиции хора, които могат да се ползват с обществено доверие. За пример той даде министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, които са доказали, че разбират от работата си.

"С работата си, с характера си видяхме как генерираха безпрецедентно публично доверие. Точно такива хора ни трябват", заяви Иванов по адрес на тримата служебни министри.

"Можем да преодолеем дълбоката политическа криза само с управление, което има ясна физиономия – чрез хора, които могат да казват и "не'', посочи той.

В заключение Христо Иванов бе категоричен, че махането на Гешев като главен прокурор е само началото.

"Трябва конституционна промяна, трябва сериозна съдебна реформа, трябва да реформираме КПКОНПИ, да махнем Цацаров оттам. Не можем да дадем подкрепата си просто ей така, като празен чен в 6 без 10. Става въпрос за подкрепата на 350 000 души, които са гласували за нас", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във