Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в София

Министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина утре, петък, 4 февруари. Заедно с премиера ще бъде и временно управляващият посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски, съобщават от правителствената пресслужба.

Премиерът Петков ще участва в събитието след края на блиц контрола в Народното събрание.

На 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина. Към този момент няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, за да вземе участие в съвместното поклонение.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

По неофициална информация, проруската и прокомунистическа партия „Левица“ готви провокации по време на церемонията.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колега Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия. По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във