Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков се обади на румънския президент заради заплахите към Каримански

​Лично се обадих на румънския президент да помоля за бързо откриване на този румънски гражданин. Трябва да достигнем до инициатора на този SMS. Всеки български гражданин трябва да бъде защитен от подобни атаки. Това написа във Фейсбук профила си премиерът Кирил Петков след като стана ясно, че СИМ картата, от която е изпратено заплашителното съобщение до депутата и кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански, е на румънски гражданин.

По-рано премиерът коментира казуса, заявявайки, че "със сигурност това са мутренски похвати. Въпросът е кои са мутрите, които са го направили. Пълен абсурд е твърдението, че това идва от друг кандидат".

След бързи действия на служители от ГДНП е установена симкартата, от която е изпратено заплашителното съобщение до депутата Любомир Каримански, се казва в съобщение на МВР.

Текстът на есемеса гласи: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни“.

На този етап служителите на ГДНП са установили, че картата е регистрирана на името на румънски гражданин с инициали L.T., който е влязъл в страната на 1 април. Изяснен е и неговият единен граждански номер.

Мъжът е напуснал границите на България на 7 април. Картата е била активирана за 15 минути през вчерашния ден, след което е изключена. Установено е и мястото, където е активирана симкартата и е изпратено съобщението.

Оперативно-издирвателните действия по случая продължават.

Припомняме, че депутатът от "Има такъв народ" и кандидат за управител на БНБ Любомир Каримански е получил съобщение за заплаха. По думите му получил съобщението в 17:30 часа в четвъртък, след като се е провалило заседанието на Комисията по бюджет и финанси. Каримански определи заплахата като "неприемлива". Той беше категоричен, че ще продължи да отстоява своите принципи и да прилага един-единствен стандарт, а не двоен аршин.

Двамата кандидати за поста са от управляващата коалиция - лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и финансистът от "Има такъв народ" Любомир Каримански, като все още няма яснота кой ще бъде избран.

Междувременно председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов предложи и двете формации, които са издигнали кандидати за гуверньор на БНБ – „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, да оттеглят кандидатурите на Андрей  Гюров и Любомир Каримански и да се търси друга номинация, която да обедини всички партии в управляващата коалиция.

Както ПП, така и ИТН отхвърлиха подобна възможност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във