Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков призова ВСС да подкрепи искането за прекратяване мандата на Гешев

Премиерът Кирил Петков призова Висшия съдебен съвет да си свърши работата и да подкрепи искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. За пореден път той обяви, че няма доверие на действащия oбвинител номер едно.

"Като министър-председател нямам доверие на Гешев и бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдитео, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен от длъжност", заяви Петков.

Министър-председателят коментира дебата в Съвета след близо тричасовия си разпит в Софийската градска прокуратура по сигнала на укриващия се в Дубай Васил Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Петков отказа подробности за разпита, но каза, че е предоставил на следователите одитен доклад за нарушения при обществените поръчки в различни общини по времето, когато финансов министър беше Владислав Горанов.

„Одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти“, каза премиерът.  

"Това, което обясних в детайли е, че има няколко неща, които ме притесняват. Първо е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. На база, че Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, бюджетът е ощетен. Другото - ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. под формата на подкуп срещу изнудване. Отделно - третият доклад от Министерство на финансите, издаден от Горанов - одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, е проспала, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. Този доклад дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия по ОСЕС. Тези три факта заедно мен много ме притесняват. Връзката между тези три случая е лицето Горанов", обясни Петков.

Той заяви, че е дал данните на следствието и те вече са следствена тайна.

Петков беше първият свидетел по чиито показания в средата на март Главната дирекция „Национална полиция“ започна разследването, заради което Борисов, Горанов и Арнаудова прекараха 24 часа в ареста.

По закон обаче компетентен орган да разследва бивш премиер и министър е следовател, а не разследващ полицай. Затова и Софийската градска прокуратурата разпореди да бъдат повторени всички процесуално-следствени действия, извършени досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във