Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков поздрави новия премиер на Северна Македония

Премиерът Кирил Петков поздрави Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер на Република Северна Македония и пожела успех на новото правителство в Скопие. "Очаквам заедно да работим за нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните ни отношения, чието развитие е от голяма полза за гражданите на България и на Република Северна Македония", изтъква Петков. Министър-председателят отбелязва, че позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Според премиера Петков добросъседството може да донесе сериозни позитиви не само за двете държави, но и за целия регион.

Парламентът (Собранието) на Република Северна Македония одобри новото коалиционно правителство на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и две по-малки албански партии, с министър-председател Димитър Ковачевски. Тази сутрин новият премиер ще поеме функциите от Зоран Заев, а на посещение в Скопие отива и българският министър-председател Кирил Петков. 

Новият кабинет спечели вота на доверие с 62 гласа "за" срещу 46 "против" в 120-местния законодателен орган. Новото правителство се радва на малко по-голяма подкрепа от предишното на премиера Зоран Заев. Разликата между двете е участието в новия кабинет на албанската партия "Алтернатива", която получи три министерски поста, въпреки, че има само четирима депутати в парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във