Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков получи подкрепа за кабинета си от Блинкън

Премиерът Кирил Петков проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. В рамките на разговора американският държавен секретар поздрави Петков за избирането му за министър-председател и за успешното формиране на ново българско правителство, съобщиха от Министерския съвет.

Блинкен изрази подкрепата на САЩ за приоритетите на новия кабинет по отношение на справянето с ковид кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост, изтъквайки общото виждане на двете страни за ползите, които такива инициативи ще донесат на българския народ.

Държавният секретар Антъни Блинкен изрази благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Блинкен потвърди желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, като и по други регионални въпроси.

Премиерът Кирил Петков пристига днес в Брюксел на първото си работно посещение в чужбина като ръководител на българското правителство. Той ще бъде приет последователно от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Министър-председателят ще бъде придружен от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и от министъра на външните работи Теодора Генчовска. Петков ще представи основните приоритети в работата на новото правителство.

Разговорите ще засегнат нарастващите цени на енергоносителите, плана за икономическо възстановяване, ваксинацията, борбата с корупцията и разширяването на ЕС с държавите от Западните Балкани.

Очаква се премиерът да обсъди в НАТО предизвикателствата пред сигурността в Черноморския регион и Югоизточна Европа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във