Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков покани майките на деца с увреждания да продължат преговорите

Социалният министър Бисер Петков покани протестиращи майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. Министърът посети днес палатковия лагер на протестиращите майки край Народното събрание, за да поиска подкрепа, защото, по думите му, крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени. 

Петков обясни, че е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от парламента, ако майките се върнат в работната група. Предложението ще бъде на Министерския съвет. Ще има и едномесечен срок за обществено обсъждане. Той обясни, че няма да почива през август, а следващото заседание на работната група ще бъде в понеделник.

Бисер Петков изрази съжаление, че майките са получили текстове на законопроекта, които предварително не са били съгласувани с него, където те са открили отпадане на основното им искане за лична помощ. Той допълни, че в проекта, който вчера е гледан от експертите и ще бъде предложен на работната група в понеделник, се разписва личната помощ в закона от гледна точка на права, а доразписването й като социална услуга - в Закона за социалните услуги. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във