Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков поиска актуализация на гарантирания минимален доход

Социалният министър Бисер Петков поискал актуализиране на размера на гарантирания минимален доход, като поставил този въпрос на Министерството на финансите, съобщи самият Петков по време на парламентарния контрол. Той отбеляза, че се надява на база на предоставените от ведомството разчети да се постигне стъпка към нарастване.

Петков обясни, че гарантираният минимален доход не е актуализиран от 2009 г. и размерът му е замразен на 65 лева. От него зависят както социалните помощи и правото на социална пенсия, така и достъпът на хората до социални помощи. Според гарантирания минимален доход се определя и размерът на самите помощи, включително интеграционните добавки за хората с увреждания. "Гарантираният минимален доход е ключова величина", подчерта още социалният министър.

Наред с това Министерството на труда и социалната политика е отправило предложение до финансовия министър Владислав Горанов и за значително увеличаване на размера на бюджетните средства за политики към хората с увреждания и тяхното социално включване. До това искане се стигнало след срещи с хора с увреждания, разясни Бисер Петков пред депутатите.

През следващата седмица ще има и дебат в пленарната зала за политиките за хората с увреждания. 61 депутата от БСП се подписаха под искането, с което предизвикаха дебата.

Според левицата дискусията трябва да се съсредоточи върху следните проблеми: 

ограничения достъп на децата и останалите хора с увреждания до адекватна и достъпна асистентска подкрепа;

проблемите с помощните средства и медицинските изделия;

липсата на подходяща социално-икономическа закрила и предложенията за преодоляване на предизвикателствата, както и нефункциониращите все още регистри за статистическа информация, свързана с хората с увреждания;

изпълнението и контрола по Националната стратегия за хората с увреждания 2016-2020 г. и на Плана за действие на Република България за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания 2015-2020 г. и финансови средства за изпълнението им;

системата на трудовата и медицинска експертиза, в частта й на трудовата експертиза.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във