Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

Петков подхожда добронамерено, но доста наивно спрямо Скопие

"Единствената правилна българска позиция е да се присъединим като мнение към онези европейски държави, които са по-склонни да търсят решение на основата на дипломатически разговори. България трябва да води разумна и балансирана политика... Въпросът е доколко няма да бъдат ангажирани трети фактори, които да се намесят в една подобна политика". 

Това заяви Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и бивш министър на отбраната, в коментар на засилващото се напрежение между Русия и Украйна.

По думите на Каракачанов едно е да си държава като Нидерландия, Испания или Португалия, а друго - да си на първата линия и да си в непосредствената зона на едни потенциални военни действия.

Неговата прогноза е, че Киев няма да предприеме агресивни действия спрямо самопровъзгласилите се републики Донецка и Луганска, защото това не е в интерес на Украйна. "Ако го направи, би било една много погрешна крачка и би ни вкарало в една много по-сериозна и по-неприятна ситуация", допълни той.

В коментар на нагласите в България по линия на Русия и САЩ, бившият министър на отбраната заяви, че "у нас има папагали, а не ястреби".

"Няма ястреби, има папагали и от едната страна, и от другата. Има папагали, които повтарят изтърканата плоча на сталинското русофилство. Имаме и папагали, които се кълнат в НАТО и декларират евроатлантически ценности, без да знаят какви са те. За съжаление българските политици не се научиха да разсъждават, отстоявайки българския интерес, а гледат да се харесат на някого - политически покровител, извън пределите на България. Това е трагедията на страната ни", обясни пред БНР Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО коментира предстоящото съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония, като подчерта, че това се е случвало и преди, а той е присъствал поне на две такива заседания.

"Надявам се това да не е формално и ефектът да е никакъв. Не знам това доколко си го дават като равносметка премиерът Кирил Петков и представители на кабинета, защото виждам, че подхождат добронамерено, но доста наивно спрямо истинските намерения на Скопие", коментира Каракачанов.

Красимир Каракачанов изрази надежда политиците в Скопие да са разбрали, че с досегашния им стил на поведение няма да постигнат никакви реални успехи.

"Време е да им кажем, че България е член на ЕС, а те кандидатстват за там. Щом кандидатствате, е редно и нормално да спазвате определени критерии, които ние изискваме да бъдат спазвани. Дава им се Рамковата позиция на правителството от 2019 г., дава им се Протоколът от последното заседание на КСНС и им се казва: Когато сте готови за конструктивен разговор, заповядайте да продължим. А не да им се молим, едва ли не", посочи лидерът на ВМРО.

Бившият военен министър подчерта, че в разговорите за комисии за сътрудничество между България и РСМ е пропусната съвместна комисия по отбрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във