Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков отрече, че променят закони заради Стратегията за детето

Социалният министър Бисер Петков отрече твърденията на родители, че с промени в законодателството влизат в сила текстове от спряната Стратегия за закрила на детето.

"Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях. Това обяви"Основанията за извеждане на детето от семейството по никакъв начин не са променени", увери Петков на пресконференция след участието си в регионалната конференция за превенция и борба с насилието над деца. Социалните работници налагат временно като административна мярка извеждане на децата от семейството. Това става в случаи на насилие,  но съдът е този, който казва дали това вече ще бъде действителна мярка, или не, поясни ресорният министър.

Лъчезар Богданов от Националната мрежа за децата обясни, че насилието над непълнолетни често е заради алкохолна, наркотична или хазартна зависимост на техните родители. Често децата са жертви и при развод на родителите.

Българското законодателство има ясно поставен акцент за превенция и закрила на децата жертви на насилие. Заяви министър Петков при откриването на конференцията. Пред сградата, където се проведе срещата, протестираха малка група родители, организирани през социалните мрежи. 

Министърът заяви, че обществото не познава достатъчно действащото от много години законодателство за закрила на детето, както и работата по сигнали на деца в риск. Именно затова е важно да бъде споделен и опит за осъществяването на превантивни дейности срещу това негативно явление.

По данни на Световната здравна организация насилието над деца засяга 1 милиард от тях в световен мащаб. Има изключително тежки последици - психически заболявания, рискове от самонаранявания, сексуални посегателства, впоследствие отключване на тежки заболявания, като диабет и други. 4% от БВП в страните от Европейския съюз се губи като последици от престъпленията срещу деца. По данни на прокуратурата у нас близо 5000 непълнолетни и малолетни са пострадали от престъпления за миналата година, 3,6 са били случаите на агресия в училище, сочат данните на Министерството на образованието.

Експерти и представители на държавни институции от 10 държави участваха днес на регионална конференция за превенция и борба с насилието над деца в София. Организатори са Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, УНИЦЕФ, Световната здравна организация и неправителствени организации.

Междувременно, днес в 18:30 ч. днес в Благоевград ще се проведе протестно автошествие срещу готвените промени в законодателството за закрила на детето. То е организирано от родители от Благоевград и района. Въпреки че Стратегията за детето е спряна след масовото недоволство на родители в цялата страна, се правят промени в няколко закона, които са в унисон с нея, алармират родители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във